Voli u igri za kupovinu slovenačkog trgovačkog lanca

Dva su kandidata za kupovinu slovenačkog trgovinskog lanca Tuš, koje je nedavno ponuđen na prodaju, objavio je Indikator.ba.

Za tlfirmu s gotovo 3.000 zaposlenih proteklih sedmica zanimanje je pokazalo nekoliko potencijalnih kupaca iz inozemstva, a izdvojila su se dva: crnogorski trgovački lanac Voli u vlasništvu Dragana Bokana i njemački trgovački div Rewa koji ima oko 3.300 trgovina, javlja portal necensurirano.si..

Trgovački lanac Voli najveći je poslodavac u Crnoj Gori, a dosta poslovno sarađuju s Izetom Rastoderom, koji živi u Sloveniji, gdje je sjedište njegove tvrtke Derby, koja je jedan od najvećih svjetskih distributera banana.

Rewe posjeduje nekoliko trgovačkih i diskontnih lanaca u mnogim zemljama i ostvaruje oko 60 milijardi eura prometa godišnje.

Fond Alfi, koji je dio KF Finance grupe, većinski je vlasnik Engrotuša od 2020. godine, dok je ostalih 20 posto u vlasništvu njegovih osnivača Mirka i Tanje Tuš.

Kompanija Engrotuš, koja stoji iza Tuš trgovina, imala je finasijske obaveze veće od 260 miliona eura 2019. godine koje nije mogala otplatiti, te je provela postupak sanacije u toku kojeg su prodani neki veći trgovački centri i nekretnine.

U 2021. godini kompanija je ostvarila gotovo 455 miliona eura čistih prihoda od prodaje i 4,2 miliona eura čiste dobiti.

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …