Ovo doba dana je najgore za obroke, tada ne biste trebali jesti

Održavanje zdrave težine ne zavisi samo od toga šta jedete, istraživanja pokazuju da je važno i kada jedete.

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da je jelo kasnije u toku dana, posebno nakon 20:00, apsolutno najgore doba dana za jelo, što dovodi do debljanja i drugih štetnih efekata na zdravlje.

Prema rezultatima istraživača sa Medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji, poznato je da jedenje kasno u toku dana povećava težinu, nivo insulina i holesterola i negativno utiče na metabolizam, kao i hormonske markere i drugE zdravstve probleme.

“Iz naših studija o gubitku sna znamo da kada ste lišeni sna, to negativno utječe na težinu i metabolizam dijelom zbog kasnonoćnog jedenja, ali sada ovi rani nalazi, koji kontroliraju san, daju sveobuhvatniju sliku prednosti jela ranije u toku dana”, rekao je dr. Namni Goel, vodeći autor studije i profesor psihijatrije na odjelu za spavanje i kronobiologiju Penn Medicine.

Kasno jedenje može promovirati negativan profil težine, energije i hormonskih marker, kao što su viši nivo glukoze i inzulina, koji su uključeni u dijabetes, te kolesterol i trigliceridi, koji su povezani s kardiovaskularnim problemima i drugim zdravstvenim stanjima.

“U multivarijantnim analizama koje kontroliraju dob, spol, trajanje spavanja i vrijeme, češće jedenje, kasni obrok i kraće trajanje između posljednjeg obroka i početka spavanja predviđaju veći ukupni unos kalorija”, zaključuje studija objavljena 2014. časopis Nutrition Research.

Ti istraživači objašnjavaju da jelo kasnije uvečer vjerovatno dovodi do debljanja. Ova otkrića mogu imati važne implikacije za milione ljudi koji se bore da dostignu zdravu težinu. Osim uravnotežene prehrane koja se prvenstveno sastoji od cjelovite hrane, ove studije sugeriraju da bi intervencije zasnovane na vremenu također mogle biti učinkovite u upravljanju težinom.

Klix

Provjerite slična mjesta

Milatović u Bijelom Polju: DIJASPORA NE ZASLUŽUJE DA JE TRETIRAJU KAO REZERVOAR GLASOVA

Protiv mene se vodi organizovana hajka, žele građane obmanuti kako se ja zalažem za oduzimanje …