Oko 30 miliona eura državnog novca dodijeljeno nezakonito?

Skoro dvije godine nakon osnivanja nove crnogorske nacionalne avio-kompanije To Montenegro, Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ispitni postupak kako bi utvrdila da li je to što je Vlada na ime osnivačkog uloga ovoj kompaniji u više rata isplatila ukupno 30 miliona eura, usklađeno sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Vlada Zdravka Krivokapića je krajem 2020. prizemljila avione Montenegro erlajnza, a nakon nekoliko mjeseci otvoren je i stečaj zbog poreskog duga od 11,9 miliona eura. Nova avio-kompanija osnovana je početkom 2021, a bivši ministar finansija Milojko Spajić tada je kazao da osnivanje neće koštati ništa, što je kasnije objasnio time da je jedno investicija od koje očekuju povrat, a drugo trošak. U međuvremenu je Vlada u tri navrata isplatila sredstva, i to četiri miliona eura prilikom osnivanja, a onda do kraja 2021. godine još 16 miliona eura, kako je i bilo predviđeno.

U rješenju AZK-a se navodi da je ispitni postupak pokrenut po službenoj dužnosti radi utvrđivanja usklađenosti potencijalne državne pomoći koju su kompaniji To Montenegro dodijelila ministarstva finansija i kapitalnih investicija. Ove institucije dobile su rok od mjesec da se izjasne o činjenicama i informacijama koje ukazuju na nezakonitost potencijalne državne pomoći i dostave sve podatke potrebne za utvrđivanje statusa državne pomoći.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je, po ranijem nalogu AZK-a, dostavilo određene podatke ukazujući da se za dokaze o uplati sredstava na osnovu zaključaka Vlade, moraju obratiti Ministarstvu finansija (MF). Nalog za dostavu podataka, AZK je MF poslala krajem novembra, ali, kako navode, do dana donošenja rješenja o pokretanju ispitnog postupka, nijesu dobili odgovor.

Ukazujući šta se sve prema zakonu tretira kao državna pomoć, iz AZK izražavaju sumnju da je uplatom 30 miliona ova kompanija dovedena u povoljniji položaj u odnosu na druge učesnike na tržištu. Zakon predviđa obavezu državnih institucija da se najmanje 60 dana prije odluke o dodjeli sredstava, obrati AZK radi davanja mišljenja i istovremeno brani da se novac dodijeli prije nego AZK odluči da li je ona usklađena sa zakonom.

– Agencija je na osnovu podataka i dokumentacije dostavljene od strane MKI, kao i izvještaja DRI o reviziji prijedloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2020. i 2021. godinu, zaključila da je od strane MF, bez prethodnog mišljenja Agencije, vršena isplata sredstava društvu sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju To Montenegro u iznosima od četiri miliona eura i 16 miliona eura, a od strane MKI, bez prethodnog mišljenja Agencije, u iznosu od deset miliona eura, pri čemu nalazi da postoji osnovana sumnja da je ovoj kompaniji dodijeljena nezakonita državna pomoć – navodi se u rješenju AZK.

Zbog toga je, kako stoji, po službenoj dužnosti, AZK pokrenula ispitni postupak naknadne kontrole kako bi ocijenila usklađenost dodijeljene potencijalne državne pomoći sa zakonom. Osim toga, MF i MKI je naložena privremena obustava eventualne dalje isplate sredstava To Montenegro, dok se ne okonča ispitni postupak.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …