Kostić kupuje Adiko banku?

Najaktivniji igrač na srpskom, ali i regionalnom bankarskom tržištu prethodnih godina, AIK banka, odnosno njen vlasnik Miodrag Kostić i prošle, krizne 2022. godine nije mirovao.

Preko svoje brokerske kuće MV investments i fonda Infenity Management Limited kojim upravlja švajcarska banka Kredi Svis, Kostić je prema izvještajima austrijskih i regionalnih medija, stekao do 1. decembra prošle godine 7,33 odsto akcija austrijske Adiko banke, mada na sajtu Adiko banke u ovom trenutku stoji da fond pod upravom Kredi Svisa ima 5,93 odsto akcija.

Najveći akcionari su švajcarski fond DDM Invest III sa 9,9 odsto i EBRD sa 8,4 odsto.

Time je Kostić postao treći po veličini akcionar ove banke koja je nasljednica propale Hipo banke koju je 2014. preuzeo američki investicioni fond Advent uz pomoć EBRD-a.

Banka posluje u regionu bivše Jugoslavije, na tržištima Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.

Ne čudi interesovanje srpskog biznismena koji je od preuzimanja AIK banke kupio nekoliko banaka što u Srbiji, što u regionu.

Prvo je AIK banka preuzela posao grčke Alfa banke u Srbiji, a 2019. godine je izašla na tržište EU kupovinom slovenačke Gorenjske banke.

Možda i najveći projekat je bio već dogovoreno preuzimanje Sberbanke u Evropi 2020. godine koje su osujetile sankcije Rusiji, pa je AIK kupila samo Sberbank Srbija.

Iako očekuje da će se bankarsko tržište, ne samo u Srbiji, i dalje ukrupnjavati, bankarski stručnjak Slavko Carić ipak ne vidi u ovom poslovnom potezu AIK-a nameru da preuzme Adiko banku.

„Ne mislim da AIK kupuje Adiko banku. Ima drugih meta koje bi se bolje uklapale u njihovu poslovnu strategiju. Kupovina akcija Adiko banke čini se kao dobra šansa za zaradu na rastu vr8iednosti akcija. U narednih nekoliko kvartala očekujem rast vrijednosti banaka s obzirom na rast kamatnih stopa i ovo vidim kao priiku da se na tome zaradi“, ocjenjuje Carić za Danas.

Danas

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …