Novosadska policija traži da crnogorski Konzulat u Sremskim Karlovcima istakne srpsku zastavu?!

Policijska uprava Novog Sada obratila se 11. januara ove godine Generalnom konzulatu Crne Gore u Sremskim Karlovcima obavještenjem da su, shodno Zakonu o državnim simbolima Republike Srbije, dužni da istaknu, pored crnogorske, i srpsku državnu zastavu na zgradi Konzulata, saznaje Pobjeda.

Neuobičajen zahtjev je prvobitno uputila policijska stanica u Sremskim Karlovcima, a onda ga je PU Novog Sada proslijedila Generalnom konzulatu Crne Gore, na čijem je čelu Nevenka Ćirović, koja je obavijest srpske policije dostavila Ministarstvu vanjskih poslova u Podgorici.

KRŠENJE BEČKE KONVENCIJE
Zahtjev srpske policije, bez dileme, znači kršenje diplomatskih protokola: država prijema komunikaciju sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima ostvaruje isključivo preko ministarstava vanjskih poslova. Zato je dopis Policijske uprave Novog Sada, koji je uručen direktno na adresu Generalnog konzulata Crne Gore, svojevrsno ignorisanje diplomatskih procedura.

Ali i kršenje Bečke konvencije.

Shodno članu 29 Bečke konvencije o konzularnim odnosima, država imenovanja ,,ima pravo da upotrebljava svoju nacionalnu zastavu i svoj grb u državi prijema shodno odredbama ovog člana“. Osim nacionalne zastave države imenovanja, ,,može se istaći i državni grb na zgradu konzulata i na ulazna vrata, kao i na rezidenciju šefa konzulata i na njegova prevozna sredstva kad se ova koriste za službene potrebe“.

Prostorije konzulata su, prema Bečkoj konvenciji, nepovredive i organima države prijema dozvoljeno je da uđu u one konzularne prostorije koje konzulat koristi isključivo za potrebe svog rada samo uz pristanak šefa konzulata, lica koje on odredi ili šefa diplomatske misije države imenovanja.

Nema dileme: prema principu eksteritorijalnosti, zakoni država primateljica – u ovom slučaju Srbije – moraju se poštovati, ali oni ne mogu da se primjenjuju na diplomatske predstavnike, niti zakon o državnim simbolima Republike Srbije može da se praktikuje na objektima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Zato se dopis novosadske policije može jedino tumačiti kao – politička provokacija.

Izvor i foto: Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …