Vlada nije podržali izmjene zakona o energetici u režiji poslanika Demokrata i DF-a: CEDIS na ledu

U pokušaju da kompanije iz grupe Elektroprivrede izvuku iz tržišne utakmice i vrate u naručje državi i tako sakriju nesposobnost kadrova instalisanih u bordu i menadžmentu tih firmi, poslanici Demokrata i DF-a predložili su u decembru prošle godine izmjene zakona o energetici, na koje je Vlada glatko dala negativno mišljenje. Da nije, još bi dalje odmakla Crnu Goru od EU, od koje smo ionako podosta odmakli zahvaljujući ručnom radu Demokrata i DF-a.

Predlagači
Ovoga puta su poslanici Aleksa Bečić, Zdenka Popović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Tamara Vujović, Albin Ćeman, Vladimir Martinović i Danilo Šaranović smatrali da treba ukinuti regulisanu cijenu za dozvoljene mrežne gubitke i omogućiti da CEDIS i CGES sami isplaniraju koliko gubitaka struje treba da im bude pokriveno regulisanom cijenom, a koliko će dokupiti po berzanskim cijenama. Podsjećamo da se cijena električne energije u Crnoj Gori više ne reguliše, osim za tehničke gubitke na mreži, a da su CEDIS i CGES obavezani da svake godine smanjuju te gubitke modernizacijom mreže i onemogućavanjem krađe struje.

Osim toga, predloženim izmjenama je traženo da Vlada donese odluku kojom će ograničiti cijene električne energije za pokrivanje gubitaka na mreži. Time bi iz igre izbacili Regulatornu agenciju za energetiku, koja je sastavni dio Energetske zajednice EU, a aktuelni zakon o energetici zabranjuje političarima da biraju i smjenjuju članove njenog odbora. Ovako, očekujući da zasjednu i u izvršnu vlast, nastoje da se osiguraju da samostalno i u tišini pokrivaju brljotine menadžmenta energetskih kompanija.

Iz Vlade su podsjetili da se iz prijedloga izmjena zakona ne vidi ko će predložiti cijenu struje za gubitke, niti koju će metodologiju koristiti, budući da nijesu propisani

kriterijumi, jer postojeći u aktuelnom zakonu su brisani ovim amandmanom. Ističu ako se dogodi da treba nadoknađivati novac proizvođaču (EPCG) zato što je ispod cijene prodao struju CEDIS-u i CGES-u na osnovu njihovih procjena, onda se radi o državnoj pomoći i treba pitati Agenciju za zaštitu konkurencije da li je ona dozvoljena u ovom slučaju. Odnosno da Vlada može da plaća struju EPCG i povlašćenim proizvođačima do tržišne cijene, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije.

Uz to, spornim prijedlogom izmjena zakona se ne određuje koja je to „ekstremno visoka cijena“ zbog koje država treba da iz para poreskih obveznika plaća razliku između nje i, opet neutvrđene, cijene koja je prihvatljiva CEDIS-u i CGES-u. Osim toga, na taj se način onemogućava ne samo EPCG, već i povlašćenim proizvođačima da izađu na tržište sa svojom strujom.

Takav zahtjev je posebno čudan kad se zna da je CEDIS povukao zahtjev da mu se odobrenih 18 hiljada megavatsati za pokrivanje trehničkih gubitaka na mreži poveća sa 52 na 119 eura i na taj način se odrekao dobrog dijela regulisanog prihoda.

Državna pomoć
Vlada je podsjetila poslanike Demokrata i DF-a da je obavezna da o poremećaju na tržištu preduzetim mjerama

bez odlaganja obavještava nadležni organ Energetske zajednice.

Vlada još nije obavijestila javnost kako su iz Energetske zajednice reagovali na činjenicu da se CEDIS odrekao milion eura prihoda, povlačeći zahtjev za određivanje nove regulisane cijene 18.420 dozvoljenih MWh tehničkih gubitaka na mreži. I još su taj zahtjev pokrili populističkom pričom kako neće da opterete građane poskupljenjem struje, jer su, zaboga, cijelu energetsku krizu sami iznijeli na svojim plećima.

Matematika kaže da su samo u prvoj polovici januara zbog toga u minusu 1,2 miliona eura, a da ć

E tome do kraja godine dodati još 20 miliona. Uz to, majka firma EPCG nije više, zbog javnog mnijenja i vlastitog minusa od 80 miliona iz prošle godine, smjela da nastavi preuzimati gubitke CEDIS-a iz 2021. godine (deset miliona eura), niti iz 2022. godine (nepoznata suma, jer kriju podatke i od kabineta premijera Dritana Abazovića), pa im je regulisane MWh naplatila po 215,92 eura, što je 85 eura skuplje od trenutnog prosjeka na Mađarskoj energetskoj berzi! Pa sada traže da se CEDIS-u da svih 30 miliona eura koje je Crnoj Gori odobrila EU, na osnovu prijedloga Energetske zajednice.

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …