Sutkinja optužena za krađu ostala na poslu pa otišla na godišnji

Na službenim stranicama Državnog tužilaštva protekle sedmice osvanulo je saopštenje da je podignuta optužnica protiv četrdesetogodišnjakinje s područja Zadra koja je u dva navrata ukrala robu iz prodavnice u vrijednosti nešto više od dvije hiljade kuna. Potom su mediji otkrili da se radi sudiji koja je pri tome ostala u radnom odnosu.

“Okrivljenu 40-godišnjakinju se tereti da je u avgustu i septembru 2022. godine u Zadru, u prodavaonici jednog trgovačkog društva unutar trgovačkog centra, u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja te uzela razne odjevne predmete na način da je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela, čime je oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 2.012,07 kuna (267.04 evra)”, stoji u saopštenju.

U međuvremenu je otkriveno da se radi o sutkinji s Trgovačkog suda u Zadru, a na upit hoće li sutkinja optužena za krađu i dalje raditi, predsjednik Suda Tomislav Jurlina kazao je da hoće, ali “da su se dogovorili da više aktivno ne učestvuje u radu”.

Naime, optužena sutkinja će i dalje raditi, ali neće održavati parnice. Jurlin je javnosti kazao da će odlučiti hoće li i kakav zahtjev podnijeti u trenutku kada za njega budu ostvarene formalne pretpostavke i to one koje mu omogućavaju da o tome donese odluku.

“S obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne učestvuje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, s tim da će se oni predmeti hitne prirodne, skladno zakonu i prema potrebama, raspoređivati drugim rješavateljima spisa”, kazao je Jurlina.

A kako izrazom “aktivno učestvovanje u radu” Jurlina nije tačno precizirao kojim će se to poslom optužena sutkinja baviti, upitan je Trgovački sud o čemu se konkretno radi.

Kazali su “Indexu” da je sutkinja trenutno na godišnjem odmoru, a nastaviće primati platu. Upitali su ih i kolika je njena plata. S obzirom na okolnosti, nisu dobili konkretan odgovor o njenom budućem opisu posla na Trgovačkom sudu u Zadru.

“S obzirom da je sutkinja na godišnjem odmoru, nema razloga da ta činjenica utiče na visinu njene plate. Što se tiče plate sudija na Trgovačkom sudu u Zadru, ista je određena Zakonom o platama sudija i drugih pravosudnih zvaničnika pa se tako plata sudija trgovačkih, opštinskih i upravnih sudova računa na način da se osnovica određena tim zakonom (4.710,595 kuna/625.20 evra bruto) uveća za koeficijent složenosti poslova 3.54.

Takođe, skladno odredbi člana 6. istoga zakona plataa utvrđena na unaprijed navedeni način uvećava se za 0.5 odsto za svaku navršenu godinu staža, a najviše za 20 odsto”, poručili su sa Suda.

Iz suda su napomenuli da će povratkom sutkinje s godišnjeg odmora tek biti odlučeno o tome koji će posao obnašati, prenosi “Index”.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Šaranović tužio Vladu zbog izbora Radovića za v.d. šefa policije: Moja ovlašćenja nisu mogli dati Spajiću

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) podnio je juče Upravnom sudu tužbu protiv Vlade zbog …