Na dva sata blokirali magistralu Mojkovac-Podgorica

Stanovnici Dobrilovine, u kanjonu rijeke Tare, danas su blokirali magistralni put Mojkovac – Podgorica, od 12 do 14 sati u znak protesta zbog neuklanjanja odrona na putu Mojkovac – Đurđevića Tara u mjestu Sokolovina, koji jedanaest dana drži u blokadi njihovo selo.

Odron je zatrpao put u mjestu Sokolovina, gdje postoji opasnost od novog pokretanja tla, saopštili su iz Uprave za saobraćaj.

Mještani Dobrilovine blokadom žele da skrenu pažnju na neefikasnost nadležnih službi, kada je u pitanju uklanjanju oko 20 kubika raznog materijala, istakao je predsjednik Mjesne zajednice Vladimir Stanišić.

Prema njegovim riječima blokada puta onemogućava normalno funkcionisanje sela. Đaci ne mogu do škole a mještani se dovijaju na razne načine da obezbijede osnovne potrepštine i povežu sa sa opštinskim centrom. Stanišića birne i lose zdrastveno stanje četiri starije osobe koja zbog zapriječenosti puta ne mogu do ljekara.
Stanišić je, kako je naveo, razgovarao sa predsjednikom Opštine Mojkovac Veskom Delićem u vezi uklanjanja materijala. Kaže da još uvijek nema nikakve reakcije od strane opštinskih službi.

Iz lokalne samouprave podsjećaju da održavanje regionalnog puta nije u njihovoj nadležnosti te da ne smiju da ulaze u zonu rizika, s obzirom na to da se radi o veoma specifičnom terenu.

Iz Uprave za saobraćaj saopštavaju da je gotova projektna dokumentacija za sanaciju lokaliteta Sokolovina, te da će tender za realizaciju tog projekta biti raspisan po hitnom postupku. Uklanjanje materijala nosi rizik od novih odrona tako da se tom problem prilazi sa maksimalnim oprezom, kako bi se spriječili nova klizišta. Privremena rješenja nijesu dobra, jer ne eliminišu opasnost od novih odrona i mogućih ljudskih žrtava, a za trajnije rješenje je potrebno vrijeme, poručuju iz Uprave.

Pored mještana Dobrilovine, odron u Sokolovini nanosi štetu i Ski centru Durmitor s obzirom da su se proteklih dana vratili mnogi turisti koji su ovim pravcem krenuli ka Žabljaku, ističe Vele Stanišić,radnik Nacionalnog parka Durmitor.

Ratko Stanišić smatra da za stanovnike Dobrilovine treba da se oslobodi jedna traka, a da oni dobro poznaju ćudi Sokolovine, te da osnovu huka planine, koji oni dobro poznaju, ne bi koristili saobraćaj u periodu kada ih planina upozorava.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …