Inflacija u EU pala treći mjesec zaredom, u januaru iznosila 8,5 posto

Inflacija u eurozoni u januaru je iznosila 8,5 posto, prema preliminarnim podacima objavljenim u srijedu.

Eurozona prošla je kroz znatna povećanja cijena 2022. godine, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povećala troškove energije i hrane u cijelom bloku.

Međutim, inflacija je počela jenjavati krajem 2022. godine, pokazujući dva uzastopna mjeseca smanjenja inflacije. U decembru je zabilježena stopa od 9,2 posto.

Ekonomski pokazatelj pomno se prati uoči nove odluke o stopama koja bi Evropska centralna banka trebala biti objavljena u četvrtak. Veća inflacija navela je ECB da podigne stope četiri puta u 2022. godini, a tržišna očekivanja upućuju na još najmanje dva povećanja na nadolazećim sastancima.

“Povećanje od 50 baznih bodova u februaru čini se kao gotova stvar, s tim da će se rasprava Vijeća usredotočiti na veličinu povećanja stopa u martu i kasnije”, rekli su analitičari Morgan Stanleya u bilješci prošle sedmice

Energija je ostala najveći pokretač troškova u januaru, ali je još jednom smanjena u odnosu na prethodne razine.

Naknade za energiju pale su na procijenjenih 17,2 posto u januaru, s 25,5 posto u decembru. Međutim, troškovi hrane blago su porasli s 13,8 posto u decembru na 14,1 posto u januaru.

Klix

Provjerite slična mjesta

POBJEDA: Duga istorija konflikata Vladimira i Lidije Novović sa Jelenom Perović

Iz šturog jučerašnjeg saopštenja portparola SDT-a Vukasa Radonjića nije moguće precizno utvrditi ključne razloge zbog …