Vlasnici zemljišta: Ništa od otvaranja graničnog prelaza dok se ne riješi tužba

Novi granični prelaz Ranče trebalo je da bude otvoren prije godinu i po dana ali to još nije urađeno. Vlasnici zemljišta, na kome je izgrađen prelaz, tvrde da neće biti ništa od otvaranja ukoliko se ne riješi njihova tužba pred Upravnim sudom iz 2021. godine. Oni ističu da su nezadovoljni utvrđenim cijenama za eksproprijaciju i da su zbog toga podnijeli tužbu Upravnom sudu. Navode da nisu ometali izgradnju jer se rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Pljevlja, iz 2021. godine obavezuju vlasnici nepokretnosti da eksproprisane nepokretnosti predaju u posjed Državi Crnoj Gori radi izvođenja radova izgradnje i proširenja graničnog prelaza Ranče. Međutim, ističu, otvaranje prelaza se može desiti tek ukoliko korisnik eksproprijacije ispuni uslove predviđene članom 28. Zakona o eksproprijaciji, odnosno ukoliko se donese presuda Upravnog suda.

– Jasno je da nisu ispunjeni uslovi za stupanje u posjed korisnika eksproprijacije, a u smislu člana 28. Zakona o eksproprijaciji u kome su koncizno i jasno određeni uslovi koje treba da ispuni korisnik eksproprijacije kako bi stupio u posjed, pa suvlasnici nisu dužni da postupe po prethodno navedenom stavu citiranog rješenja, sve dok se ne ispune propisani uslovi iz člana 28. Zakona o eksproprijaciji a prvenstveno dio koji se odnosi da je korisnik eksproprijacije isplatio naknadu iz člana 22. istog zakona bivšim vlasnicima eksproprisane nepokretnosti. Naknada, osim što nije isplaćena, još nije pravilno ni određena – navodi se u tužbi koju su predali vlasnici zemljišta Upravnom sudu krajem 2021. godine.

Vlasnici zemljišta su odlučni da istraju do kraja i da ne dozvole da dođe do otvaranja graničnog prelaza sve dok se na sudu ne razriješe njihovi zahtjevi.

– Tek kada se odredi pravična naknada za eksproprisane nepokretnosti i kada se ona isplati bivšim vlasnicima u smislu člana 22. Zakona o eksproprijaciji ili im preda u svojinu drugu odgovarajuću nepokretnost u smislu člana 9. istog zakona ili dokaže da je bivši vlasnik uredno pozvan, ali je odbio da primi isplatu naknade iz člana 22. Zakona o eksproprijaciji, tada će korisnik eksproprijacije moći da stupi u posjed predmetnih nepokretnosti – navodi se, između ostalog, u tužbi.

Dan

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …