Đurović: Stav svih ministara EU da je Crna Gora veliko razočaranje

Izjava ministarke vanjskih poslova Slovenije Tanje Fajon da je Crna Gora „rak rana evropskih integracija“, nije stav samo Slovenije i njenog

Ministarstva vanjskih poslova, već je to sve više stav svih ministara vanjskih poslova u Uniji, gdje se Crna Gora vidi kao veliko razočaranje balkanskih evropskih integracija, što mi do sada nikada nijesmo bili. To je ozbiljno nazadovanje u procesu – kazala je za Pobjedu Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije.

Poručila je da su i poruke sa nedavne sjednice Odbora za stabilizaciju i pridruživanje na tom fonu.

– Ali i vrlo konkretne: izaberite sudije Ustavnog suda, ne usvajajte izmjene i dopune zakona koji su u suprotnosti sa Ustavom (Zakon o Predsjedniku), ne usvajajte predložene izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o državnom tužilaštvu, prekinite program ekonomskog državljanstva itd. Ne pristupajte inicijativama „nevidljivih“ granica poput „Otvorenog Balkana“, izvodi se iz nastavka Berlinskog procesa i najave jačanja kontrole crnogorskih graničnih prelaza od EU, odnosno raspoređivanje snaga FRONTEX-a, Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu, na nekim od naših graničnih prelaza – istakla je Đurović.

Ocijenila je da je jedna od rijetkih pozitivnih stvari, a koja ide u prilog očuvanju vizne liberalizacije i povoljnog putovanja u zemlje Šengenskog sporazuma, nedavno ukidanje člana 8 Uredbe o viznom režimu (poslije bezbroj „opomena pred isključenje“).

Komentarišući upozorenja Brisela da bi mogli biti zamrznuti pregovori sa Crnom Gorom ukoliko se ne prevaziđe institucionalna kriza i ne izaberu sudije Ustavnog suda, Đurović je istakla da je poslato „izuzetno ozbiljno upozorenje sa svih referentnih evropskih adresa“.

– Od kada smo u procesu stabilizacije i pridruživanja, od 2000. godine, jedino Crna Gora od svih zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja nikada nije imala zvanično zamrznute pregovore, što je afirmisano i prije i nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji solidno sprovodimo sve ove godine. Išli smo postepeno, ali sigurno naprijed kroz proces, uglavnom obećavajući ono što je i bilo realno ostvarivo. Tako smo došli do kandidature i otvorili pristupne pregovore. Danas svjedočimo da se, nakon deset i po godina, pristupni pregovori uopšte ne dešavaju, a da u oblasti političkih kriterijuma idemo retrogradno – kazala je Đurović.

Istakla je da su, kada je riječ o pristupnim pregovorima o članstvu u EU, kod novijih talasa proširenja, oni povremeno bili blokirani ako je postojao bilateralni problem zemlje koja pregovara sa nekom državom članicom EU ili problem sa evropskim vrijednostima i političkim kriterijumima.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Detalji istrage protiv Lazovića: Tajni sastanak na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom …