Predsjednički kandidati tek kad Đukamović prelomi

Ključni politički akteri, koji su najavili učešće na predsjedničkim izborima, imena kandidata još ne objavljuju, jer kalkulišu čekajući poteze druge strane, ocijenili su sagovornici “Vijesti” koji smatraju i da je predsjednička nominacija samo jedna karta u špilu raspodjele buduće “dubine” i “širine”.

Izvršna direktorica CEDEM-a Milena Bešić podsjeća da je rok za podnošenje kandidatura sve bliži, a oklijevanje da se u javnost izađe sa imenima skraćuje kampanju, što ne ide u prilog kandidatima koji nemaju već određeni rejting kod glasača.

Građanski aktivista Stefan Đukić kazao je da je vrlo moguće da budući predsjednik ili predsjednica Crne Gore u ovom momentu ne zna ni da će se kandidovati.

Da će imati kandidate saopštili su iz DPS-a, zatim iz partija većine, Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, kao i iz Pokreta Evropa sad (PES), ali konačnu odluku i imena još nijesu saopštili.

Bešić ocjenjuje da se, kao i do sada, kad god je u pitanju neka bitna odluka, politički akteri bave kalkulacijama, koje umnogome zavise od predviđanja poteza suprotne strane.

”Po svemu sudeći, čeka se kandidat DPS-a, tj. pitanje svih pitanja je da li će se (Milo) Đukanović ponovo kandidovati. Ako to bude njihov izbor, vrlo je moguće da će se na kandidaturu čekati do pred sam istek roka”, rekla je Bešić za “Vijesti”.

DPS-a ipak su na čelu tih lista bili drugi ljudi (Duško Marković, Ivan Vuković, itd,) a simbolički, Đukanović ne želi da se to i njemu desi. On ima priliku da uradi ono što je propustio januara 2021. godine, da svojim povlačenjem otvori prostor reformi DPS-a”, rekao je Đukić.

Bešić kaže da ako bi se Đukanović kandidovao i izgubio, teško da bi mogao ostati na čelu partije, a to bi svakako uzrokovalo promjene unutar stranke.

”Međutim, ukoliko se u predsjedničkoj ‘trci’ nađe neki drugi kandidat DPS-a oko koga javnost nije toliko podijeljena, kao što je to u slučaju Đukanovića, i neko čija biografija nije opterećena aferama, takav kandidat bi mogao dobiti podršku dijela apstinenata i glasača iz drugog dijela suverenističkog bloka, i to bi bio znak drugačijeg načina razmišljanja unutar partije koja je izgubila na izborima 2020”, smatra Bešić.
Na drugoj strani bi se onda, kako je dodala, moglo očekivati više različitih kandidata, pa je teško prognozirati ko bi se u tom slučaju našao u drugom krugu.

Bešić podsjeća da je istraživanje CEDEM-a iz decembra prošle godine pokazalo da Đukanović nema velike šanse ako bi za protivkandidata imao nekoga kome bi trenutna parlamentarna većina dala zajedničku podršku.

Prema rezultatim istraživanja, ako bi se Đukanović ponovo kandidovao, na izborima bi ga sigurno glasalo 24,4 odsto građana, dok bi 39 odsto podržalo nekoga od protivkandidata.

Vjesti

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …