Jedna zemlja se bogati nakon zapadnog embarga na rusku naftu

Sukob Rusije i Ukrajine je nanovo iscrtao globalnu naftnu kartu.

The Wall Street Journal analizirao je podatke kompanije za praćenje brodova Spire Global, koji otkrivaju smjer plovidbe oko 3000 brodova, kako bi detektovali one koji su napuštali ruske luke u razdobljima prije i nakon sukoba 24. februara prošle godine.

Pribavljene korišćenjem signala za praćenje lokacije koje dijele brodovi i vlasti, te informacije pokazuju kako su posljedice sukoba prekinule dugogodišnje trgovačke veze i stavile Kremlj u poziciju da pod hitno pronađe način da dođe do novca koji mu je potreban za finansiranje svoje ratne mašine, prenosi Jutarnji.

Rusija je do sada uspjela da preusmjeri velik dio svog izvoza sirove nafte, ali se ona sada prodaje uz velike popuste nekolicini kupaca, uključujući Indiju, Kinu i Tursku.

Urals, ruska mješavina sirove nafte, nedavno se prodavala za oko 45 dolara po barelu, dok je cijena Brenta, sirove nafte koja predstavlja globalnu referentnu vrijednost, iznosila više od 85 dolara.

Ta razlika u cijeni je potencijalna dobit za rafinerije koje su spremne da kupuju rusku sirovu naftu. Indija, koja gotovo uopšte nije uvozila rusku naftu prije rata u Ukrajini, predviđa da će ovaj mjesec prosječno uvoziti gotovo 1,5 miliona barela dnevno, prema kompaniji za praćenje brodova Kpler. Porast u povezanim višenedeljnim putovanjima tankera uzrokuje napetost na brodarskom tržištu, prema Kplerovom analitičaru Metu Smitu.

Kada je Kina u pitanju, pošiljke iz ruskih istočnih luka u tu zemlju su češće otkako je Peking povećao izvozne kvote za rafinerije, zbog čega one povećavaju proizvodnju dizela i drugih goriva.

“To je najbrutalnija ekonomija”, komentarisao je Dejv Ernsberger, voditelj tržišnog izveštavanja i rešenja za trgovanje u S&P Global Commodity Insights. “Kina će kupovati rusku sirovu naftu što je moguće jeftinije i izvoziće svoje proizvode na tržišta koja ne primaju rusku naftu”.

B92

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …