Amer čuva tradiciju: Zlatnim rukama gradi simbole sreće i uspomena

Amer Džafić iz Bijelog Polja, već petnaest godina, čuva tradiciju baveći se zlatarstvom. Još od malih nogu, je pokazivao veliko interesovanje za obradu zlata, pa je danas među rijetkim zanatlijama koji afirmišu i od zaborava čuvaju ručni rad i ovaj zanat.

Osim toga, Amerov nakit sastavni dio je najveselijeg dana, kojim obraduje brojne mladence, jer se pored ručne izrade zlata bavi i dizajniranjem vjereničkih prstenja i vjenčanih burmi.

“Od djetinstva sam vezan za zlatarstvo, a vikend i vrijeme raspusta provodim u svojoj radnji. Na taj način sam pokazao veliko interesovanje za nakit i njegovu izradu”, priča Amer za BiznisCG.

U početku je počeo da pravi jednostavije modele modele kao što su vjenčane burme i prstenovi, da bi kasnije proizvodio i složenije narukvice sa posebnim dijamantima.

PROCES IZRADE

“Proces izrade je veoma izazovan i veoma zahtjevan, pogotovo kada se sve radi ručno i na tradicional način”, ističe Amer.

Zato je za savršen finalni proizvod, pored znanja, potrebno i dosta strpljenja i vješte ruke.

Zlato otkupljuje od građana, a sa druge strane, skoro sva oprema je repromaterijal.

“Kada imamo potrebu za nekom specifičnom izradom, u saradnji sa drugim zanatlijama, uspijem da osmislim i napravim sopstvene alate.I dalje ću nastaviti da se usavršavam, kao i čitav radni vijek što radim. Moje proizvode od zlata možete naći putem Fejsbuk i Instragram profila Amer Džafić”, zaključio je on.

Prodaja se odvija normalno i zadovoljan je prodajom jer kupci dolaze lično i u njegovoj radnji.

J.Š.

Tekst je nastao u okviru projekta “Poljoprivrednici koji prozvode specifične proizvode i posluju na domaćem i regionalnom tržištu“ i “Startapovi i mali biznisi na osnovu Startegije pametne specijalizacije” i podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …