Milijarderi bježe iz zemlje blagostanja: Razlog je porez na bogatstvo

Više od 30 najbogatijih Norvežana pobjeglo je u Švajcarsku i druge zemlje tokom prošle godine.

Naime, poslovni lideri izražavaju zabrinutost zbog poreza na bogatstvo koje naplaćuje vlada lijevog centra u Oslu, piše “Fajnenšel tajms” (FT).

Javni podaci u norveškom registru stanovništva pokazuju da je 2022. godine najmanje 30 milijardera i milionera zamijenilo prosperitetnu skandinavsku naciju za alpsku jurisdikciju s nižim porezima. Među njima je i magnat koji se bavi ribolovom i naftom Kjel Inge Reke, svojevremeno najbogatija osoba u Norveškoj, prenosi Indeks.

Drugi su se preselili u zemlje poput Kipra, Italije i Kanade. Vjerovatno će njihov primjer slijediti i drugi jer su bogati zabrinuti zbog poreskih promjena za koje kažu da štete konkurentnosti zemlje. Isto smatraju i poreski savjetnici.

Izbor između života u Norveškoj i uspjeha kompanije

Poslkednji među milijarderima koji je napustio Norvešku je Fredrik Haga, 31-godišnji suosnivač kompanije za podatke o kriptovalutama Dune vrijedne milijardu dolara, koji će uskoro službeno registrovati boravište u Cugu u Švajcarskoj.

“Morao sam da biram između života u Norveškoj i uspjeha kompanije. Ne radi se o tome da ne želim da platim porez. Radi se o plaćanju poreza na novac koji nemam”, rekao je Haga za FT.

U središtu rasprave je norveški porez na bogatstvo koji se naplaćuje na svu neto imovinu vijredniju od 1,7 miliona norveških kruna (173.000 dolara) po stopi od 1,1 posto za najbogatije. Švajcarska takođe ima porez na bogatstvo, ali nudi pogodnosti za strance.

B92

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …