Luk postao luksuz, stanovnici ga počeli krijumčariti

Prema zvaničnim statistikama, cijena luka na Filipinima prošlog mjeseca porasla na oko 700 pezosa (12 eura) po kilogramu.

To je više od cijene mesa i dnevne minimalne zarade u toj zemlji jugoistočne Azije.

Iako su cijene nekih proizvoda snižene posljednjih nedjelja, luk je i dalje luksuz za mnoge potrošače, kaže Rizalda Maunes, koja vodi piceriju u centralnom gradu Cebuu.

“Ranije smo kupovali tri do četiri kilograma luka dnevno. Sada kupujemo pola kilograma, toliko možemo da priuštimo”, rekla je Maunes za BBC.

“Naši kupci razumijeju jer nisu samo restorani pogođeni, domaćinstvima je teško jer luk ide u mnoga jela”, dodaje ona.

Predsjednik Ferdinand Markos Mlađi, koji je i ministar poljoprivrede, nazvao je povećanje cijena hrane “vanrednom situacijom”.

Ranije ovog mjeseca, Markos je odobrio uvoz crvenog i žutog luka u pokušaju da poveća snabdjevanje.

Stručnjaci kažu da ponovno otvaranje filipinske privrede podstiče potražnju, dok je loše vrijeme uticalo na proizvodnju hrane, kao što je luk.

“Još u avgustu Ministarstvo poljoprivrede je prognoziralo potencijalnu nestašicu nekih prehrambenih proizvoda. Nekoliko mjeseci kasnije Filipine su pogodile dvije snažne oluje koje su nanijele značajnu štetu usjevima”, kaže Nikolas Mapa, viši ekonomista u ING banci.

“Ujedno, kako se ekonomija oporavlja, tako je i naglo povećana potražnja”, rekao je Mapa.

Rastuće cijene pogodile su i prodavce na tezgama sa uličnom hranom u Cebuu, popularne među lokalnim stanovništvom i turistima.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …