Dogovoren izbor troje ustavnih sudija?

Skupštinski Ustavni odbor suzio je spisak onih koji mogu biti birani za četiri mjesta u Ustavnom sudu, a konačan dogovor o tome najavljuje se za narednu sedmicu.

Svi izvori “Vijesti” potvrđuju da se u pregovorima odmaklo, ali postoje različite informacije o tome koja je “formula” najizvjesnija za izbor sudija koji nedostaju. Više izvora kaže da postoji načelni dogovor za izbor troje sudija, od kojih jedan po volji Demokratskog fronta, jedan sa kvote Demokratske partije socijalista, a jedan sa podrškom ostatka vladajuće većine, odnosno takozvanog političkog centra. Drugi izvori navode da je moguć dogovor za sva četiri upražnjena mjesta, od kojih bi dvoje bilo na kvoti vladajućeg saveza, dok bi po jedan bio sa kvote Demokratske partije socijalista i iz redova manjina. To, međutim, juče niko nije bio spreman da potvrdi, a takvi nagovještaji postojali su i prethodni put kada je propao pokušaj izbora jer je DPS bojkotovao glasanje na plenarnoj sjednici.

Predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović je tokom susreta sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke u četvrtak potvrdio da se preduzimaju “napori… u cilju postizanja kompromisa u pogledu selekcije kandidata i naglasio da je podrška izboru sudija neupitna ukoliko procedura izbora od prvog koraka u Ustavnom odboru bude potpuno poštovana”.

Jedan od članova Odbora rekao je “Vijestima” da su kolege iz DPS-a na sjednicima i tokom konsultacija veoma konstruktivne i da se nada da će tako i ostati.

Provjerite slična mjesta

Reagovanje dr Irene Radović povodom izjave sudije Mladena Grdinića: On je novi Jovanić

Sudija Mladen Grdinić, reagujući na novinski tekst „Mediji ga povezivali s Medenicom..“ pomenuo je i …