Raković: Mandić kandidat, Đurović preuzima funkciju predsjednika ako se ne kompletira Ustavni sud

Srpski istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta ,,srpski svet“ otkrio je strategiju Beograda za predsjedničke izbore u Crnoj Gori po kojoj bi kandidat za šefa države trebalo da bude lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Raković je otkrio i rezervnu opciju za slučaj da Ustavni sud ne bude kompletiran i da ne odlučuje o žalbama navodeći da bi u tom slučaju predsjednica Skupštine Danijela Đurović preuzela funkciju predsjednika.

– Ne postoji šansa da Milo Đukanović pobijedi na izborima za predsjednika Crne Gore. No, ne treba potcijeniti njegov destruktivni potencijal, koji će se, srećom, okrenuti protiv njega samog. Čini mi se da Ustavni sud Crne Gore neće biti kompletiran i da će Crna Gora doći u situaciju da Ustavni sud ne može da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora. U tom slučaju bi 19. maja 2023. u ponoć Đukanoviću istekao mandat, a time i imunitet. Tada bi predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović preuzela dužnosti predsjednika Crne Gore – otkrio je Raković za TV Adriju strategiju Beograda.

Srpski istoričar, poznat po negiranju crnogorske nacije i države, objasnio je zbog čega je Andrija Mandić favorit Beograda.

– Kada je riječ o srpskom narodu i predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, najbolji kandidat za predsjednika bio bi Andrija Mandić. Nema sumnje da bi srpsko i demokratsko glasačko tijelo u Crnoj Gori njemu dalo najviše povjerenja. Pritom, Mandić ima visoku reputaciju u srpstvu i sigurno bi dobio veliku podršku javnosti u Republici Srbiji, Republici Srpskoj, našem okruženju i dijaspori. Srbi su jedan i nedjeljiv narod gdje god da žive, a upravo Andrija Mandić ima najveću zaslugu za očuvanje, odbranu, njegovanje i procvat savremene srpske ideje u Crnoj Gori – naveo je Raković.

Upitan o spoljnoj politici Crne Gore nakon parlamentarnih izbora i očekivanjima Beograda, Raković je kazao da ne očekuje da Crna Gora uskoro povuče priznanje Kosova.

– Naime, povlačenje priznanja Kosova moglo bi se desiti samo ako bi Demokratski front i Socijalistička narodna partija imali natpolovičnu većinu članova u Vladi Crne Gore. U ovim okolnostima to je malo vjerovatno. Demokratski front će biti primoran da radi formiranja vlasti sklapa koalicije sa Demokratskom Crnom Gorom i „Evropom sad“. Te dvije političke opcije – Demokratska Crna Gora i „Evropa sad“ – su slijepi poslušnici evroatlantskih struktura i neće se usuditi da naprave takav iskorak, kao što bi bila podrška povlačenju priznanja Kosova – rekao je razočarano Raković.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …