Vlada vraće dio Luke Bar za 10 miliona eura

Crnogorska Vlada otkupiće dio Luke Bar kojim upravlja turska kompanija “Port of Adrija” za deset miliona eura, i preuzeće dugove ove kompanije koji na kraju septembra iznose 35,6 miliona eura, saznaje “Dan” iz izvora u crnogorskoj izvršnoj vlasti. U pitanju su bivši kontejnerski terminali, koji su prije deset godina prodati turskoj kompaniji za osam miliona eura.

To će najvjerovatnije biti epilog pregovora koji se intenzivno vode ovih dana. Na taj način iz igre su ispale neke kompanije iz Srbije, koje su po nezvaničnim saznanjima imale i znatno bolju ponudu, ali su se turski partneri složili sa predstavnicima Vlade da je dobro da se ovaj dio Luke vrati u vlasništvo države.

Lviv. The morning with drone

00:14 / 01:01

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
Turski “Global Ports Holding” je preuzeo prava poslovanja u AD “Port of Adria” Bar kroz privatizaciju 2013. godine i posjeduje 62,09 odsto akcija.

“Port of Adrija” je višenamjenska luka sa operativnom obalom dužine 1,440 metara, namjenskim terminalima za kontejnerske brodove, brodove generalnih tereta, RO RO brodove i kruzere.

Luka obuhvata ukupnu površinu od 518,790 m2 sa devet vezova i godišnjim pretovarnim kapacitetom od 750,000 TEU jedinica i šest miliona tona generalnih tereta.

Cijela oblast “Port of Adrija” je potpuno pod režimom Slobodne zone.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je u utorak da su predstavnici Vlade počeli pregovore kako bi država ponovo preuzela vlasništvo nad Lukom Bar. Abazović je rekao da su on i ministar finansija Aleksandar Damjanović počeli pregovore sa rukovodstvom turske kompanije “Port of Adria”, koja upravlja dijelom Luke Bar, da država opet preuzme objedinjenu Luku Bar.

– Na dobrom smo putu da zaokružimo ovu transakciju i da važnu imovinu vratimo u državno vlasništvo – rekao je Abazović.

On je poručio da “država ponovo preuzima objedinjenu Luku Bar”, navodeći da Vlada tim potezom “ispravlja greške prethodnika”.

– Luka Bar će biti generator privrednog razvoja Crne Gore – poručio je Abazović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …