Radnica bolnice osuđena jer je krala novac pacijentima

Radnica kliničke bolnice u Zagrebu, Marina (61) proglašena je krivom i osuđena jer je od pacijenata uzela i zadržala gotovo 100.000 kuna (14.000 eura), piše “Danica”.

Prema presudi koja je donesena ovih dana, radnica bolnice je između 2010. i 2017. godine od ukupno 60 nepokretnih i teško bolesnih pacijenata na prevaru uzimala “polog za bolničko liječenje ili bolničku participaciju”.

“Pacijente je tražila da joj predaju novac u gotovini, te im neistinito predočavala da će taj novac uplatiti na blagajnu kliničke bolnice. Novac je potom zadržala za vlastitu korist ili je dio uplatila na blagajnu bolnice na ime njihove participacije, a dio zadržala za sebe”, navodi se u presudi.

Kad su pacijenti nakon otpusta iz bolnice primili opomene od KBC-a za neplaćenu participaciju, u cilju da prikrije nepripadno pribavljanje novca, neistinito im je predočavala da se radi o grešci u sistemu ili je naknadno klinici uplaćivala iznose.

Sinovo zdravlje
Tim zloupotrebama Marina je od pacijenata ukupno primila oko 97.000 kuna, nakon čega je od tog iznosa na traženje pacijenata koji su primili račune i opomene vratila 15.400 kuna, a u blagajnu KBC-a uplatila 10.200 kuna. Time je KBC oštetila za 47.100 kuna, a pacijente za 24.100 kuna.

Marina je tokom suđenja u cijelosti priznala sve što joj se stavljalo na teret i rekla kako se iskreno kaje zbog počinjenog. Rekla je kako je to učinila zbog svog i sinova zdravstvenog stanja koje je bilo teško, a liječenje je dugo trajalo i finansijski ju je iscrpilo.

Provjerite slična mjesta

Milatović u Bijelom Polju: DIJASPORA NE ZASLUŽUJE DA JE TRETIRAJU KAO REZERVOAR GLASOVA

Protiv mene se vodi organizovana hajka, žele građane obmanuti kako se ja zalažem za oduzimanje …