Gejts: Bolje se roditi za 20 godina nego danas, izliječićemo rak i gojaznost

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gates (Bil Gejts) je govorio o trenutku pogodnom za rođenje jedne osobe, odnosno poredio je životne uslove nekada i sada.

Nedavno je izjavio da je optimističan u pogledu budućnosti čovječanstva, uprkos brojnim izazovima s kojima se ono susreće. Mišljenja je da će svakom onom ko se bude rodio u narednih nekoliko decenija biti bolje nego bilo kome ko je rođen u bilo kojem vremenskom periodu do sada.
“Još uvijek sam optimista da se bolje roditi za 20-40 godina od danas, 60 godina od danas nego bilo kada u prošlosti”, kazao je 23. januara tokom posjete sidnejskom Institutu Lowy.

Gates je podsjetio da je na djelu mnogo obeshrabrujućih trendova, kao što su neodgovarajuća reakcija na pandemiju koronavirusa, neispunjenje ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena i povećanje političkih podjela u Sjedinjenim Američkim Državama.

Anketom agencije za istraživanje javnog mnijenja Gallup iz oktobra prošle godine je utvrđeno da 42 posto Amerikanaca vjeruje da će mladi imati bolji imati bolji životni standard nego njihovi roditelji. To je 19 posto manje u odnosu na 2019. kada je provedeno istraživanje o istom pitanju. Međutim, Gates, koji je suosnivač kompanije Microsoft, smatra da pesimisti nemaju potpunu sliku.

Ukazao je na napredak u zdravstvu, ističući da je globalna stopa smrtnosti djece mlađe od pet godina u posljednje dvije decenije prepolovljena.

“Broj inovacija za poboljšanje općeg ljudskog stanja i dalje će biti dramatična. Liječit ćemo gojaznost, rak, iskorijenit ćemo dječiju paralizu”, naglasio je.

Pohvalio je potencijale jeftine i učinkovite zelene energije, kao i tehnološki napredak kojim se obrazovnim i zdravstvenim sistemima omogućava da imaju globalni utjecaj. Poručio je da stvari idu nabolje.

“Sagledajte stvari i recite: ‘OK, gdje smo bili prije 300 godina?'”, poručio je i dodao da se prosječan životni vijek znatno produžio u posljednja tri stoljeća. Prosječan životni vijek je 1700. bio 40 godina, a u Sjedinjenim Američkim Državama danas je 76,1 godinu.

“Bez obzira da li ste bili kralj ili siromah, bili ste podložni visokoj smrntosti novorođenčadi i niskom nivou pismenosti. Dakle, inovacije tokom vremena su fenomenalna priča”, zaključio je multimilijarder, prenosi CNBC.

Klix

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …