Đukanović-Rajnke: Izbor sudija Ustavnog suda u Vašingtonu doživljavaju kao najvažnije temeljno pitanje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Đukanović je zahvalio za inicijativu ambasadorke za razgovor kao i za pažnju u odnosu na pitanje izbora sudija i funkcionalnost institucija u Crnoj Gori.

„Ovoj zemlji je potrebna puna funkcionalnost i to je uslov da bi zemlja opstala, a institucionalne stabilnosti ne može biti bez funkcionalnog Ustavnog suda”.

Predsjednik je upoznao ambasadorku sa naporima koji se preduzimaju u cilju postizanja kompromisa u pogledu selekcije kandidata i naglasio da je podrška izboru sudija neupitna ukoliko procedura izbora od prvog koraka u Ustavnom odboru bude potpuno poštovana.

Ambasadorka je uz zahvalnost za prijem potvrdila da se izbor sudija Ustavnog suda, u paketu pitanja, kako je rečeno, u Vašingtonu doživljava kao najvažnije temeljno pitanje.

Ona je naglasila da je potpun i funkcionalan Ustavni sud najvažnije pitanje za budućnost zemlje, u vezi sa čim je ključna poruka američkih partnera očekivanje odgovornog postupanja svih političkih aktera u parlamentu da bi ova runda izbora sudija bila uspješna i donijela rješenje za punu funkcionalnost Ustavnog suda. Ambasadorka Rajnke cijeni napore Predsjednika Crne Gore da se ide ka rješenju u procesu povratka funkcionalnosti Ustavnog suda.

Sagovornici su visoko ocijenili odnose dvije savezničke države i razgovarali o potencijalima za nastavak i intenziviranje komunikacije na visokom nivou važne za evropsku i evroatlantsku perspektivu regiona u cjelini.

Antena M

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …