Abazović: Crna Gora pokreće svemirski program

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokreće svemirski program.

Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmijeha, kod nekih će biti možda predmet mimova, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem. Ministarstvo nauke će na narednim sjednicama pripremiti informaciju Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo im dati našu punu podršku našim ljudima – rekao je Abazović na sjednici Vlade.

Kreće, kako je rekao, razvoj satelita Luča koji treba da se lansira u svemir.

Nadam se da će naša Luča, u doglednom periodu, nadam se 2023-2024, naći u orbiti kao sateliti drugih država – rekao je Abazović.

Sredstva će se, kako kaže, obezbijediti – sredstva prikupkjena iz ekonomskog državljanstva biće iskorišćen za podršku inovatorima.

Fond za inovacije će to da podrži. Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahtijeva puno posla. Crn aGora će da otvori još jednu perpektivu, da učestvuje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu – naglasio je Abazović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …