Uporedni podaci solarnih elektrana EPCG u Nikšiću i Ulcinju

Bivši radnici željezare najzaslužniji su za njeno očuvanje – kazao je premijer Dritan Abazović prilikom jučerašnjeg susreta sa njihovim predstavnicima.

On je poručio da očekujeda svih 229 bivših radnika željezare bude zaposleno u novoj firmi EPCG – Željezara Solar do 1. februara.

To će biti malo teže, jer je Elektroprivreda biznis planom nove firme predvidjela fazno zapošljavanje do kraja septembra ove godine. Prvo će u martu, kako je planirano, početi instaliranje solarnih panela na krovu i zemljištu željezare gdje bi trebalo da radi ukupno 29 radnika. U martu bi, pokretanjem pogona konstrukcije, posao moglo dobiti još 80 radnika. Podkonstrukcije bi trebalo da počnu da rade u junu i da zaposle narednih 20 radnika, dok je planirano da kovačnica obnovi rad u septembru i zaposli 71 radnika. U zajedničkim poslovima posao će naći 104 radnika, od kojih 60 u službi obezbjeđenja.

Kako je za fond zarada planirano ukupno 2,1 milion eura godišnje, prosječna bruto zarada zaposlenih trebalo bi da bude 575,6 eura.

Zanimljivo je ovaj biznis plan uporediti sa performansama solarne elektrane Briska Gora, u kojoj Elektroprivreda ima udio od 51 odsto i koja bi trebalo da se gradi kod Ulcinja. Taj projekat trebalo bi da ima snagu od 200 megavata, što je četiri puta više nego što se planira za EPCG – Željezara Solar (47 MW). S tim što će solarni paneli na Briskoj Gori pokriti 6,6 miliona kvadrata zemljišta, što je 30 puta više od površine predviđene za EPCG – Željezaru Solar (226 hiljada kvadrata). Investicija u Brisku Goru bi trebalo da bude 178 miliona eura, što je tri puta više nego što je EPCG uložila u pogon na prostoru bivše željezare (20 miliona eura za prostor i 33 miliona eura za opremu).

Dakle, Briska Gora bi trebalo da ima četiri puta veću instalisanu snagu, za šta je potrebna površina panela veća 30 puta od površine predviđene za centar Nikšića, a koštala bi tri puta više od nikšićkog solarnog pogona. Jedino što im je približno je broj zaposlenih – 304 u Nikšiću i 226 u Ulcinju. S tim da Ulcinj ima 218 sunčanih dana godišnje ili najviše na obje strane Jadrana. U Nikšiću je duplo manje sunčanih dana godišnje – 119 u prosjeku.

218
sunčanih dana godišnje je u Ulcinju i 119 u Nikšiću.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …