Vučić: Ako ne prihvatimo plan EU za Kosovo, slijedi prekid eurointegracija, povlačenje investicija i druge mjere

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Beogradu da mu je zapadna petorka predočila da će, u slučaju odbijanja plana EU za Kosovo, posljedice po Srbiju biti prekid procesa eurointegracija, zaustavljanje i povlačenje zapadnih investicija i sveobuhvatne političke i ekonomske mjere.

Govoreći o sastanku u Beogradu u petak sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Njemačke i Italije, Vučić je rekao da mu je “jasno rečeno” da Srbija neće moći da napreduje ako ne bude sarađivala po pitanju Kosova.

“U drugoj rečenici su mi rekli da moramo da prihvatimo plan, a da ćemo se u suprotnom suočiti sa prekidom procesa eurointegracija, pod jedan. Pod dva, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i pod tri, sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanijeti veliku štetu Srbiji”, kazao je Vučić.

Naveo je da mu je to “ponovljeno tri puta tokom razgovora” i dodao da je “svaki put veoma snažno reagovao”.

“Iako sam mogao da reagujem emotivno, da kažem ‘skloni se, napusti ili ih izbaci’, moj posao je da brinem o državi”, rekao je Vučić.

On je naveo i da Srbija mora da razgovara sa Prištinom i Zapadom i da nastavi evropski put, jer bi u suprotnom bila “politički i ekonomski izgubljena”.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da bi “bilo pitanje nedjelja” kada bi Srbiji bio ukinut bezvizni režim sa EU da je zapadnoj petorci u petak u Beogradu rekao da ne želi da razgovara o francusko-njemačkom planu za Kosovo, koji su sve članice Unije prihvatile.

“Mogao sam da im kažem da nećemo da razgovaramo o tome, ali bi bilo posljedica. Bilo bi pitanje nedjelja kada bi nam ukinuli bezvizni režim sa EU. Drugo što bi nam se dogodilo, ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije”, kazao je Vučić.

Naveo je da samo Njemci u Srbiji zapošljavaju 80.000 ljudi i da je taj broj duplo veći ako se dodaju Amerikanci, Francuzi i Italijani.

“Srbija mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi evropski put, ne zato što obožavam njihovo licemjerje, već zato što ekonomski moramo da opstanemo i da napredujemo, ne smijemo da postanemo izolovani”, rekao je Vučić.

Na komentare da zapadne kompanije neće zaista da napuste Srbiju jer ovdje stiču profit, Vučić je kazao da su i u Rusiji do prije godinu dana “pravili profit”, pa su se “svi povukli” poslije ruskog napada na Ukrajinu.

Beta

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …