Fajon: Crna Gora rak rana od zemlje…

Ministri spoljnih poslova EU saglasni su da je potrebno nastaviti pritisak na Crnu Goru da popuni upražnjena mesta sudija Ustavnog suda i izađe iz duboke političke i institucionalne krize – rekla je ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon nakon Savjeta spoljnih poslova EU.

Ključno glasanje o sudijama Ustavnog suda trebalo bi, dodaje, da se desi početkom februara, s obzirom na to da su u martu predsjednički izbori.

A uskoro vjerovatno i vanredni parlamentarni – rekla je Fajon.

Crna Gora, prema njenim riječima, “ostaje rak rana od zemlje koja je bila najuspješnija na putu ka EU sada postaje zemlja koja je problem”.

Obavezali smo se da ćemo dalje pomagati Crnoj Gori – naglasila je Fajon.

Pitanje izbora sudija je, prema njenim riječima, prioritetno.

Posredstvom svih kanala komuniciramo sa predstavnicima političkih partija i poručujemo im da je ovo šesti pokušaj koji mora da uspije, inače će Crna Gora skrenuti sa evropskog puta – naglasila je Fajon.

Crna Gora je u agendi za sjednicu Savjeta EU bila pod stavkom “tekuća pitanja”, pored Irana, Jermenije, Avganistana, Venecuele i Etiopije. Najnovije tenzije između Prištine i Beograda, kako je saopšteno, takođe su jedna su od tema o kojoj će se raspravljati.

Sastankom Savjeta EU za spoljne poslove predsjedavao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Detalji istrage protiv Lazovića: Tajni sastanak na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom …