Abazović uputio čestitku povodom Dana novinara Crne Gore

U ime Vlade Crne Gore i svoje lično, premijer dr Dritan Abazović uputio je medijskim poslenicima iskrene čestitke povodom 23. januara – Dana novinara Crne Gore.

Tom prilikom iskazao je poštovanje za nemjerljiv doprinos koji su novinari i novinarke tokom više od vijeka i po novinarstva u Crnoj Gori, uz nemala odricanja, pružili demokratizaciji i razvoju crnogorskog društva.

Saopštio je takođe, da ostaje pri ranije izrečenom stavu da su objektivno novinarstvo i slobodni mediji jasni pokazatelji demokratskog iskoraka jednog društva, te da je potrebno unaprijediti zakonodavni okvir koji će omogućiti zaštitu digniteta novinarske profesije i sigurniji ambijent za nesmetan, profesionalan i nezavisan rad medijskih poslenika u Crnoj Gori.

“Vlada na čijem sam čelu posvećena je ovom cilju” istakao je premijer Abazović, uz podsjećanje da je Vlada tokom 2022. godine obezbijedila sredstva za podršku medijima u iznosu od oko 1.7 miliona eura, a da se Nacrtom zakona o medijima predviđa, između ostalog, bolja zaštita novinarskih izvora, kao i povećanje finansiranja Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija sa 0.09% na 0,20% tekućeg budžeta Crne Gore, odnosno sa sadašnjih skoro million eura na više od 2 miliona eura.

“Crna Gora, pored svih izazova, nezadrživo izrasta u državu jakih institucija, građanskih i medijskih sloboda i jednakih prava za sve” poručio je premijer, naglasivši da će novinari i novinarke koji se nalaze na braniku daljeg društvenog progresa i evropske perspektive Crne Gore, u Vladi nastaviti da imaju odgovornog partnera. Partnera koji će istrajati u namjeri da nadležni do kraja rasvijetle sve slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija.

Uz ponovljene čestitke povodom Dana novinara Crne Gore, premijer Abazović je ispoljio očekivanje da ćemo, na zadovoljstvo svih, zajednički svjedočiti daljem unapređenju položaja medijskih poslenika i uslova za još odlučniju borbu za istinu, pravdu i pravnu državu Crnu Goru.

Provjerite slična mjesta

Postignut dogovor o zapošljavanju u EPCG – Željezari: Neko će ostati bez posla

Predstavnik bivših radnika nikšićke željezare Ivan Vujović potvrdio je Pobjedi da je sa Elektroprivredom (EPCG) …