Vuksanović Stanković: Biramo između evropskog puta i zagrljaja balkanskih autokrata

Crna Gora je pred institucionalnim kolapsom i na prekretnici – ili ćemo izabrati sudije Ustavnog suda i otvoriti prostor za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ili sigurno idemo u zagrljaj balkanskih autokrata koji Crnu Goru, umjesto u Evropsku uniju, uvode u otvoreni tj. zatvoreni Balkan, kazala je za portal Pobjeda poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upozorio je juče na “mnogo mogućih posljedica” ako Crna Gore ne riješi višemjesečnu duboku političku i institucionalnu krizu. On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da smo blizu institucionalnog kolapsa kakvog skoro nije vidio u bilo kojoj zemlji, te poručio da je glavni zadatak da se odmah popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu, pa da se ide na izbore.

Tim povodom, Vuksanović Stanković je podsjetila da su iz njene partije upozoravali da se Crna Gora, zahvaljujući vladama Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, gura u institucionalnu krizu i klero nacionalizam.

Posljedice te krize su, kako ističe, dalekosežne – od razaranja institucija, kršenja Ustava i zakona, blokade pravosuđa do zaustavljanja Crne Gore na EU putu.

– Sad je Crna Gora pred institucionalnim kolapsom i na prekretnici, ili ćemo izabrati sudije Ustavnog suda i otvoriti prostor za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, čime bi izborom evropske Vlade uradili sve da Crnu Goru vratimo na EU put, ili sigurno idemo u zagrljaj balkanskih autokrata koji Crnu Goru, umjesto u EU, uvode u otvoreni tj. zatvoreni Balkan, zatvor za Crnu Goru koja postaje plijen velikodržavnih ambicija onih koji su bili akteri i protagonisti ratova 90-ih – naglasila je Vuksanović Stanković u izjavi za naš portal.

Ona napominje da su evropski partneri jasno upozorili što nam je u zadatak, a vremena je, kako kaže, malo. Na to indirektno i upozorava i upućuje izjava Eskobara i ostalih evropskih zvaničnika.

Zato, SDP poziva na dijalog svih političkih subjekata kako bi vratili Crnu Goru na put evropskih integracija.

– Želim da vjerujem da ove generacije neće dozvoliti da se ,,istorija dva puta ponovi, prvi put kao tragedija (1918. godine), drugi put kao farsa” reče u 18. brimerima Luja Bonaparte, Karl Marks – dodala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, politiku Farse i izdaje u izvedbi Dritana Abazović, prosrpskih i proruskih politika, i sluga beogradskom režimu, treba poslati u prošlost, a CRnu Goru vratiti na put očuvanja građanskih, multietničkih i evropskih vrijednosti.

– SDP je u tom pravcu vodila svoju politiku od svog osnivanja, i daće svoj puni doprinos dijalogu i očavanju svih vrijednosti socijaldemokratije – zaključila je u izjavi za portal Pobjeda Vuksanović Stanković.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Opozicija očekuje podršku vlasti za rušenje Injac

Odbornici opozicije u Skupštini Glavnog grada najvjerovatnije će do kraja naredne sedmice podnijeti inicijativu za …