Perunović: Imovina nikšićke Željezare procijenjena na skoro 54 miliona eura, ta kupovina jedan od najboljih projekata

Predsjednik Odbora direktora novoosnovane firme “EPCG-Željezara Nikšić” Marko Perunović istakao je da je kupovina imovine nikšićke fabrike od strane Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), ako ne najbolji, onda jedan od najboljih projekata koji je država realzovala.

On je za Radio televiziju Nikšić podsjetio da će EPCG imovinu Željezare turskom “Tosčeliku” platiti 20 miliona eura, ali da je sa tom sumom kupljena mnogo veća vrijednost što je pokazala i jučerašnja procjena od strane Uprave za katastar.

“Taj ugovor koji je potpisan na 20 miliona, koji podrazumijeva vraćane čitave imovine Željezare u vlasništvo države, jeste nešto što je već u prvom koraku višestruko valorizovano, jer je procjena imovine urađena od strane Uprave za katastar, koja je urađena juče, definisala vijednost od skoro 54 miliona eura. S tim što su uzimane dosta niske vrijednosti, recimo, zemlja koja se nalazi van kruga a pripada kompaniji procijenjena na svega nekih sedam eura po kvadratnom metru što je praktično za takvu vrijednost ništa”, rekao je Perunović..

U pomenutu vrijednost, istakao je Perunović, nije uključeno ono što je kako je rekao u suštini i najveća vrijednost kompleksa Željezare, a to je takozvani energetski potencijal.

Perunović je ponovio da solarne elektrane mogu da se gradei na krovovima željezarinih objekata i na zemljištu, kako u krugu tako i van fabričkog kruga.

“To je jedna od bitnih stvari, a druga još važnija jeste trafostanica u okviru kruga Željezare koja ima slobodnog kapaciteta na jednoj ćeliji 63 megavata i drugi dio trafostanice koji je u funkciji još ima slobodnih nekih petnaestak megavata. Tako da već govorimo o priključnom kapacitetu od nekih 80 megavata u krugu Željezare što je u današnje vrijeme izrazito značajno, jer izgraditi solarnu elektranu u Crnoj Gori i nije neki veliki problem sa svim onim što mi znamo i to nam je dostupno”, kaže Perunović.

Ističe da je problem, međutim, priključiti tu elektranu na mrežu.

“Jer, hajde da kažemo, sistem da bi prihvatio sve te ponuđene nove izvore energije mora da bude u jako ozbiljnom stanju, a postojanje tih 80 megavata direktnog priključenja jeste nešto što je praktično najveća vrijednost tih budućih elektrana.Tako da uzimajući sve to u obzir, uzimajući da je Željezara od velikog značaja ne samo za Nikšić nego i za čitavu Crnu Goru, da je maltene zemljište u centru grada i da svi kapaciteti koji postoje u njoj mogu da se na jedan jako pozitivan način uposle za relativno kratak vremenski period, svi smo mišljenja da je to jedan, ako ne najbolji, onda sigurno jedan od najboljih poteza koji je ova država mogla da uradi”, smatra Perunović, prenijele su Vijesti.

Provjerite slična mjesta

Postignut dogovor o zapošljavanju u EPCG – Željezari: Neko će ostati bez posla

Predstavnik bivših radnika nikšićke željezare Ivan Vujović potvrdio je Pobjedi da je sa Elektroprivredom (EPCG) …