Francuski ambasador: Prioritet je Berlinski proces, a ne Otvoreni Balkan

Logika nacionalnog interesa i evropskih integracija treba da bude vrhovni zakon za političare. Nadajmo se da će u ovoj novoj godini sve stranke ići u ovom pravcu, poručio je u intervjuu za Portal RTCG ambasador Francuske Kristijan Timonije.

Francuski ambasador je upozorio da u Crnoj Gori, uprkos uspjesima, ostaje dosta toga da se uradi na razbijanju kriminalnih struktura.

Šta mislite o političkoj situaciji u Crnoj Gori, imajući u vidu dešavanja u vezi sa Ustavnim sudom?

  • Imenovanje funkcionalnog Ustavnog suda je ključno pitanje za stabilizaciju institucija jer je takav arbitar apsolutno neophodan za vladavinu prava. Političke stranke moraju hitno da se dogovore o sudijama, koje bi omogućile da zemlja nastavi demokratski put, kojim se s pravom ponosi. Sud će morati da odluči o svim neriješenim pitanjima koja sada koče stvaranje nove vlasti, i nekih lokalnih vlasti, kao u Podgorici, što je negacija demokratske volje naroda. Djeluje kao zamrzavanje statusa kvo u interesu nekih ljudi, stvaranje nove vrste stabilokratije ili partitokratije. U pitanju je unutrašnji legitimitet, kao i vječiti legitimitet institucija. Posle mirne političke promjene 2020. godine, ovo je razočarenje i rizik. Nadajmo se da će razum prevladati 2023. godine, kako bi se ispravio ovaj negativni i regresivni trend. To bi bila još jedna pobjeda za sve u Crnoj Gori

Jeste li uvjereni da politički akteri mogu doći do dogovora?

  • Ne vidimo drugo razumno rješenje radi poštovanja volje naroda, što je i ubrzanje puta ka Evropskoj uniji. U sferi ekonomije, potrebni su istinska vladavina prava, stabilnost i ozbiljni investitori, koji očekuju da će raditi u mirnom i predvidljivom okruženju, na osnovu čvrste vladavine prava. Postoji jednostavan način da se to uradi – uzmite u obzir mišljenje Venecijanske komisije, uravnoteženo i objektivno.

Vidite li pravi progres u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije?

  • Od 2020. godine je uočen određeni napredak. Spektakularne zapljene droge i hapšenja su dokazali da u policiji i pravosuđu hrabri ljudi mogu postići uspjehe koje niko nije očekivao ranije. Crna Gora može i ubuduće da računa na pomoć zapadnih partnera. Ostaje dosta toga da se uradi na razbijanju kriminalnih struktura. Zato se reforme pravosuđa moraju nastaviti. Treba nastaviti donošenje zakona koji će omogućiti istrage o nezakonitom bogaćenju. Korupcija i zarobljavanje države ostaju zlo za koje će biti potrebno više vremena i političke volje da bude iskorijenjeno. Za ispunjenje ovog zadatka potrebne su slobodne informacije i transparentnost. Od RTCG se očekuje da nastavi sa reformama za Javni servis koji bi poboljšao standarde u društvu.

Uprkos zahtjevima EU i OEBS-a, nije bilo ozbiljne izborne reforme?

  • Ovo je još jedan važan uslov koji treba ispuniti, koji nije privukao dovoljno pažnje. Ostaje visoko na dnevnom redu da se demokratskom sistemu da maksimalni legitimitet.

Šta mislite o inicijativi Otvoreni Balkan?

  • Postoji opšta ocjena da bi prioritet trebalo da bude Berlinski proces, koji daje opipljive plodove, na primjer, roming. Procjenu je dalo Ministarstvo evropskih poslova i ona daje jasnu sliku rizika vezanih za Otvoreni Balkan, posebno da se stvori svojevrsni geto bez garancija da će se poštovati evropske norme. Prednosti Otvorenog Balkana se moraju provjeriti, ali je očigledno da svu energiju u administraciji treba usmjeriti ka evropskim integracijama.

Najavljeno je formiranje nove Vlade?

  • Prioritet bi trebalo da bude ponovno uspostavljanje normalnosti u ustavnom sistemu kako ne bi došlo do povećanja konfuzije i podjela u javnom mnjenju, plus nepovjerenja u odnosima sa evropskim i zapadnim partnerima. Logika nacionalnog interesa i evropskih integracija treba da bude vrhovni zakon za političare. Nadajmo se da će u ovoj novoj godini sve stranke ići u ovom pravcu.

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …