Đukanović o izolaciji: Zapadni krediti biće nedostupni, faliće novca za plate i penzije

POBJEDA: Potpisali ste neustavni Zakon o predsjedniku, ali i više puta ponovili da nećete učestvovati u njegovoj primjeni. Očekujete li da do 20. januara nova vlada zaista bude formirana, te da u njoj, uprkos stavu zapadnih partnera, participiraju Bošnjačka stranka i dio albanskih partija?

ĐUKANOVIĆ: Objasnio sam zašto sam potpisao neustavni Zakon o predsjedniku: to mi imperativno nalaže Ustav. Nakon toga, Ustav daje pravo ne predsjedniku, nego Ustavnom sudu, da ocijeni ustavnost navedenog akta. Dakle, ne želim da budem dio nasilnog pohoda neodgovornih ljudi protiv Ustava i same države.

Istovremeno, Zakon donijet nasiljem i ignorisanjem domaće i strane stručne i političke javnosti me ne obavezuje.

Parlamentarna većina je na putu bez povratka, koji joj je trasirao Demokratski front. Preciznije, na putu bez povratka koji DF realizuje po nalogu svojih mentora iz Beograda i Moskve. Zato od njih očekujem sve najgore. Ipak, ne očekujem da u toj antiustavnoj vladi participiraju predstavnici manjinskih naroda, budući bi to za njih predstavljalo političku kompromitaciju.

POBJEDA: Nijeste očekivali da Bošnjačka stranka napusti smijenjenu Vladu Dritana Abazovića?

ĐUKANOVIĆ: To nije krucijalno političko pitanje. Važno je da je Bošnjačka stranka stabilno na principima građanske multietničke i evropske Crne Gore. U Vladi ili izvan nje. Uostalom, oni će najbolje procijeniti dokad im je tu mjesto.

POBJEDA: Hoće li EU zaista aktivirati „klauzulu balansa“, što mislite?

Nastavi li parlamentarna većina putem kojim su se zaputili, lako se može aktivirati takozvana ,,klauzula balansa“. U slučaju da izaberu Vladu na temelju ustavnog puča, ona će biti politički izolovana; njenom trezoru će krediti zapadnih banaka biti nedostupni, što znači i nemogućnost izmirivanja plata, penzija i socijalnih davanja građanima. Jer, ne zaboravimo: taj dio budžeta je, u godini koja počinje sa 150 miliona eura, naslonjen na kredite koje treba obezbijediti

ĐUKANOVIĆ: Zavisi od politike parlamentarne većine: nastave li putem kojim su se zaputili, to se može lako dogoditi. U slučaju da izaberu Vladu na temelju ustavnog puča, ona će biti politički izolovana; njenom trezoru će krediti zapadnih banaka biti nedostupni, što znači i nemogućnost izmirivanja plata, penzija i socijalnih davanja građanima. Jer, ne zaboravimo: taj dio budžeta je, u godini koja počinje sa 150 miliona eura, naslonjen na kredite koje treba obezbijediti. I to je to, da odgovor na Vaše pitanje zaključim omiljenom uzrečicom aktuelne Vlade.

POBJEDA: Mislite da je nastavak destrukcije i zaustavljanje pregovora o pristupanju Crne Gore EU zaista cilj ove parlamentarne većine?

ĐUKANOVIĆ: Da, mislim. Ko svjesno a ko ne, ova parlamentarna većina i njena Vlada, pored ostalog, pomažu u liječenju kompleksa nelojalne političke konkurencije iz regiona, koja evo već deceniju precrče zbog ubrzanog razvoja Crne Gore. I na ekonomskom i na planu evropskih integracija. Do mjere da to ne umiju ni da sakriju.

I ne samo to! Nakon zaustavljanja pregovora, cilj im je i finansijski i institucionalni slom Crne Gore, nakon čega bismo, u krajnjem, dobili njeno ponižavajuće utapanje u „srpski svet“ i izmještanje iz evropskog i evroatlantskog bezbjednosnog političkog i kulturnog konteksta.

POBJEDA: Što je onda uslov vraćanja Crne Gore evropskom putu? 

ĐUKANOVIĆ: Parlamentarni izbori. Bez odlaganja! I prije nego što uđemo u haos koji neće omogućiti ni održavanje izbora. U susret tome, imperativ je izbor sudija Ustavnog suda kao nužne institucionalne instance koja garantuje regularnost procesa. Do izbora i nakon njih, neophodan je dijalog koji bi približio političke strukture koje mogu povratiti stabilnost i osnažiti reformski front na putu do EU.

U DPS nikada nije nedostajalo volje za dijalogom.

POBJEDA: Što je mjera kompromisa na koji ste spremni da pristanete u tom dijalogu? 

ĐUKANOVIĆ: Prihvatljivi su nam svi kompromisi koji čuvaju građanski profil države, multietnički karakter društva i koji vode ka evropskom sistemu vrijednosti. 

Kompromitovane su poruke o  promjenama po svaku cijenu 

POBJEDA: Hoće li, nakon parlamentarnih izbora na kojima insistirate, DPS imati jači „koalicioni kapacitet“ i biti dio neke nove vlade? 

ĐUKANOVIĆ: U današnjoj beskarakternoj politici – ne samo crnogorskoj, nažalost – nepregledne su mogućnosti koaliranja. Siguran sam da ne vjerujemo u „vizionarstvo“ i učinkovitost takvih političkih saveza.

Za DPS će se, očekujem, širiti prostor za stvaranje koalicije u mjeri u kojoj u Crnoj Gori bude stasavala svijest o bezuslovnoj pripadnosti evropskom kulturnom ambijentu. Mogli smo, naravno, zbog osvajanja ili zadržavanja vlasti, praviti i dnevnopolitičke koalicije; ali nijesmo. Vjerujemo, naime, da je važno, posebno u balkanskom društvu, imati jasan putokaz i primjer politike koja beskompromisno i nepokolebljivo baštini evropske vrijednosti. A i zbog svoje mentalne i moralne higijene.

Ovim izričem kritički sud i o pokušajima pretencioznih političkih šarlatana, koji inostranim sagovornicima nude svoja „rješenja“, čiji je cilj, tobože za Crnu Goru budućnosti, neprirodni i neodrživi politički inženjering. 

POBJEDA: Govorite o…?

ĐUKANOVIĆ: Govorim o „rješenjima“ kojima se, na tragu već iskompromitovane floskule o važnosti promjena po svaku cijenu, DPS i DF, svrstavajući nas u isti koš, bezočno pokušavaju oboriti ispod polovine podrške biračke javnosti, kako bi se od onih koji „mogu sa svakim“ pravila podobna vlast. Zaboravljaju, pritom, da vršenje vlasti podrazumijeva i da nešto morate znati i da nemate prečeg interesa od interesa svoje države. Uostalom, evo, probali smo! I to u dva izdanja. Dvije vlade. I oba puta dobili političko – ništa. Ako želimo odgovornu državnu vlast, koja je u stanju da garantuje stabilnost i dinamičan ekonomski i demokratski razvoj, njenu kičmu mora činiti provjereno pouzdana građanska koalicija, lojalna svojoj državi i njenoj evropskoj budućnosti.

Pozdravljam SDT  da radi svoj posao

POBJEDA: Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović kaže da je ponovo otvorio slučaj „prvi milion“, u kojem se navodno pominjete, te da je „traženi materijal zamolnicom dobijen od Švajcarske, ali ne i od Srbije“. Želi li se ovim podgrijati stari spin o tome da između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vas postoji i „neka tajna veza“?

ĐUKANOVIĆ: Izjavu Novovića koju citirate tumačim tačno onako kako je rečena: da je traženo i da nije dobijeno. Iako ne znam što se u tom slučaju imalo tražiti od Srbije. Znam da je i ranije traženo, shvatio sam i dobijeno od Švajcarske. No, nije prvi put da ono što se od Srbije traži nije dobijeno. Sjetite se i sudskog predmeta „državni udar“ i nekih drugih.

U svakom slučaju, pozdravljam da SDT nastavi da radi svoj posao.

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …