DF napustio vlast u Kotoru

Opštinski odbor Demokratskog fronta Kotor saopštio je da izlaze iz vlasti u tom gradu. Kako navode u saopštenju, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić je pokazao “značajan deficit političkog znanja i korektnosti koji su osnov za uspješno funkcionisanje vlasti” i time je, kako kažu, primorao kotorski DF da pređe u opoziciju.

Navode da su njihovi odbornici na skupštinskom zasjedanju koje je održano u srijedu 28. decembra, izašli sa konstruktivnim predlozima u cilju prevazilaženja nastale situacije, “pokušavajući da lokalni parlament vrate u okviru pisanih i nepisanih pravila demokratije, ali za dogovor je potrebno dvoje”.

“Pokazalo se i ovaj put da brod za čijim je kormilom Vladimir Jokić ne može do luke odredišta, “ili tone ili ga potpomažu remorkeri koji mu mijenjaju kurs”, te da taj kurs nije onaj za koji se DF borio svih ovih godina”, poručuju iz DF-a.

Podsjećaju da je u prošlom mandatu, tačnije 2019. godine došlo do krize vlasti, jer tadašnji i sadašnji predsjednik opštine Vladimir Jokić, kako kažu, nije imao kapacitet da kroz dijalog rješava tekuća pitanja, “već se samoproglasio za nezamjenljivog suverena i shodno tome se i ponašao”.

“Tada je jedan od konstituenata vlasti tražio od Demokratske Crne Gore da umjesto Jokića kandiduju drugu osobu za funkciju predsjednika opštine, shvatajući da je sa njim nemoguće uspostaviti saradnju. Drugi konstituent vlasti, GP URA tražila je skraćenje mandata kao najčasniji izlaz iz tadašnje situacije. Nažalost nije bilo volje da se kroz taj čin doprinese boljoj saradnji i redefinisanju odnosa u samoj koaliciji pa je DPS vraćen na vlast. Jokiću je to bilo prihvatljivije od njegove ostavke”, navodi se u saopštenju kotorskog DF-a.

Danas su, navode oni, ponovo u sličnoj situaciji, te ponavljaju da je DF i zvanično prešao u opoziciju na skupštinskom zasijedanju održanom 28. decembra.

“Kako predstavljamo ozbiljan subjekt na političkoj sceni i Kotora i Crne Gore, to ne možemo i ne smijemo zbog naših glasača participirati u vlasti kao puki posmatrači i taster odbornici koji će se staviti u službu jednog čovjeka i njegove sujete”, navode oni.

Smatraju da predsjednik opštine mora biti osoba koja ima dovoljno političke i svake druge odgovornosti, osoba spremna da uspostavi kompromis i stvori pozitivan ambijent koji će doprinijeti što kvalitetnijem vršenju vlasti.

“Umjesto toga Jokić je opredijeljen da ispuni samo jedan cilj, a to je kreiranje potrebne većine po svaku cijenu. U tu svrhu koristi DPS preletače. Kako smo obaviješteni od strane naših izvora, ovakav Jokićev rad nije podržan od centrale Demokrata već se radi o njegovom ličnom djelovanju”, piše u saopštenju.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …