Velike promjene u DPS-u?

Odlaganje neposrednih izbora za čelnike Demokratske partije socijalista (DPS) iz partije Mila Đukanovića i juče su objasnili predstojećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, dok analitičarka Nikoleta Đukanović vjeruje da u pozadini toga može biti i pokušaj vraćanja povjerenja u tu partiju čišćenjem kompromitovanih kadrova.

Loš rezultat DPS-a na lokalnim izborima u Podgorici jasan su znak da su potrebne duboke reforme u partijskim strukturama, kao jedini način kontrolisanja dugoročnog slabljenja stranke, smatra Đukanović, koja je profesorica na Univerzitetu “Donja Gorica” (UDG).

Ona je za “Vijesti”, komentarišući odluku Glavnog odbora DPS-a o odlaganju unutarpartijskih izbora, rekla da se ona može tumačiti kao potreba za dodatnim vremenom, neophodnim u konsolidaciji partijskih strategija.

”A moguće i za postizanje kompromisa oko članova partije kojih bi se DPS potencijalno želio osloboditi i na taj način zadovoljio sada već bivše, nezadovoljno biračko tijelo zbog kadrova koji su dominantno bili povezani sa različitim aferama, korupcijom, protivzakonitim ponašanjem i sl. Međutim, cijena takvih reformi po samu partijsku homogenost i partijsku disciplinu koja je karakteristična za sve partije u Croj Gori, pa i DPS-u, može biti velika, pa se čini da će se rukovodstvo teško odlučiti na takve korake”, kazala je ona.

GO DPS-a u četvrtak je odlučio da se produži rok za neposredni izbor predsjednika i potpredsjednika partije, odnosno predsjednika opštinskih odbora iz razloga, kako su objasnili, racionalnosti, imajući u vidu “da će na proljeće u Crnoj Gori biti održani redovni predsjednički, a da su sve izvjesniji i vanredni parlamentarni izbori”.

Statutom DPS-a propisano je da će se izbori obaviti u roku od 24 mjeseca od donošenja tog akta. To znači da bi šef najjače opozicione stranke trebalo da se bira najkasnije do 24. januara 2023. Lidera DPS-a do sada su birali delegati, a novim Statutom predviđeno je da to čine članovi partije u skladu s tim aktom i “posebnim pravilima koje donosi Glavni odbor (GO)”.

Predsjednik DPS-a i države Milo Đukanović najavljivao je da će se Kongres i prvi neposredan izbor predsjednika vjerovatno održati ranije ove godine.

Iz DPS-a nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li ih brine da će odlaganje reformskih procesa negativno uticati na rejting partije.

Đukanović je u četvrtak, uoči sjednice GO, rekao da je u njihovim strukturama otvorena dilema da li je dobro za partiju da se “uoči izvjesnih predsjedničkih izbora i vrlo vjerovatno parlamentarnih izbora, bave i predsjedničkim unutar DPS-a”.

Đukanović je na najvišim državnim funkcijama preko 30 godina a sa njih se kratko povlačio tri puta. Na čelu DPS-a on je međutim neprekidno od 1998. godine.

Nakon gubitka vlasti na državnom nivou u avgustu 2020, DPS je izabrao potpredsjednike, osvježio Predsjedništvo i GO novim članovima, ali promjena na čelu stranke nije bilo, iako je to više puta najavljivano. Promjena nije bilo ni nakon lokalnih izbora u oktobru ove godine gdje je DPS u većini opština izgubio vlast.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je prošle sedmice objavio CEDEM, DPS trenutno ima podršku 27,7 odsto birača, što je blagi pad u odnosu na junsko istraživanje (28,2).

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …