Većina lidera protiv ulaska Pokreta „Evropa sad“ u 44. vladu

Većina lidera stare parlamentarne većine je protiv ulaska Pokreta „Evropa sad“ u 44. vladu jer taj pokret nije učestvovao na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, to je preovlađujući stav sa neformalnog sastanka dijela parlamentarne većine, koji je održan rano juče ujutro u parlamentu na inicijativu lidera Demosa Miodraga Lekića, kojeg u parlamentarnoj većini ,,smatraju mandatarom“.

Prijedlog da ,,Evropa sad“ uđe u vladu iznio je dan ranije premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

– Sastanak je bio neformalnog karaktera. Ništa zvanično. Sve je precizirano još u septembru. Nema dogovorenog roka za formiranje vlade, ali bi dobro bilo da se to uradi do 19. januara – rekao je izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku.

Dogovor iz septembra predviđa da će SNP-u i Uri pripasti polovina mjesta u vladi, a da će budući premijer imati ,,zlatni glas“ prilikom odlučivanja.

Druga polovina ministara, ukoliko se ostane na starom dogovoru, pripala bi Demokratskom frontu i Demokratama koji bi podijelili preostale ministarske funkcije.

Na sastanku je, prema nezvaničnim informacijama Pobjede, formalizovan zahtjev PZP da Nebojša Medojević bude koordinator službi bezbjednosti bez resora. – To bi bila mjera kompromisa – precizirao je drugi izvor Pobjede.

Poslanici parlamentarne većine, njih 41, prije nekoliko dana su potpisima podržali kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara 44. vlade. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je ranije da da mandat Lekiću, a saopštio je i da neće učestvovati u primjeni Zakona o predsjedniku, koji je u međuvremenu donijet, a kojim se dio nadležnosti u vezi sa predlaganjem mandatara dodjeljuje Skupštini.

Kako Đukanović nije pozvao na konsultacije predstavnike parlamentarne većine, Miodrag Lekić se, prema tumačenjima pravnika, ali i dijela parlamentarne većine već ,,smatra mandatarom“.

Shodno izmijenjenom zakonu Lekiću za formiranje vlade teku rokovi od dana stupanja zakona, a to je 16. decembar.

Danilović nezadovoljan jer nije pozvan
Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović izrazio je sinoć nezadovoljstvo jer nije pozvan na neformalni sastanak.

– Pojedini mediji su objavili da se jutros održao sastanak lidera većine i da smo nešto dogovorili!? Dragi prijatelji, takvog sastanka većine i lidera nije bilo, ako nije u pitanju neka druga većina u odnosu na onu koja je obezbijedila 41 potpis podrške za novog mandatara? Ja sam o ovome pročitao u medijima. Ne znam kome treba ovo glupo ponavljanje istih, primitivnih poteza kojima se sastanak dvojice pretvara u sastanak svih – naveo je Danilović.

On je dodao da poziva sve kolege iz parlamentarne većine ,,da se dozovu pameti i čuvaju jedni drugima dostojanstvo“.

Danilovićeva Ujedinjena Crna Gora je u parlamentu zastupljena preko poslanika Vladimira Dobričanina.

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …