Đukanović Mandiću: Predlog Lekića za mandatara nema utemeljenje u Ustavu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u odgovoru na pismo lideru Demokratskog fronta Andriji Mandiću kazao je da nema namjeru da spori tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu za mandatara Miodragu Lekiću, ali da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore. Istakao je da je spreman za dijalog.

Đukanović je zahvalio Mandiću na pismu i kazao da je poznat je njegovj stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku.

“Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore”, kazao je on. .

Istakao je da nema namjeru da spori tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu Miodragu Lekiću.

“Ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku”,rekao je Đukanović.

Zadovoljan je, kaže, zbog spremnosti Mandića da kroz dijalog svi daju doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je, kako je rekao, posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština Crne Gore.

“Kao i uvijek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca”, zaključio je Đukanović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …