SDT: Nema proglašenja rezultata izbora u Podgorici prije izjašnjenja Ustavnog suda

Nema proglašenja rezultata izbora prije izjašnjenja Ustavnog suda, stoji u dokumentu koji potpisuje tužilac Vukas Radonjić.

-Upravo je i duh zakona takav da se obaveza iz cl.99 st.2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koja se odnosi na objavljivanje rezultata, moze ispuniti samo ako su prethodno ispunjene obaveze iz dl.98, koji reguliše proglašenje konačnih rezultata izbora, te se objavijivanju rezultata ne moze pristupiti be njihovog proglašenja, za koje, u konkretnom nijesu ispunjeni slovi. To što zakon nije predvidio rješenje u situaciji kada je Ustavni sud, koji treba da, kao organ najvećeg stepena hijerarhije i autoriteta, štiti pravilnost izbornog procesa, nefunkcionalan, bog nedovolinog broja sudija, ne može se koristiti da se, kroz izolovano tumačenje neke ili nekih zakonskih odredbi, takve situacije rješavaju na način na koji bi se povrijedio duh Ustava i zakona, odnosno u konkretnom pravo a ustavnopravnu zaštitu izbornog procesa i biračkog prava, onda kada je ona tražena od strane ovlašćenih subjekata, a garantovana čl. 149 st.1 tac.7 Ustava Crne Gore, čl.8 Zakona o izboru odbornika i poslanika i cl.30 st. 1 tac.6 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore – navedeno je u obrazloženju.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …