Amandmanima opteretili budžet sa još 106 miliona eura

Odbor za ekonomiju Skupštine Crne Gore i ministar finansija Aleksandar Damjanović usvojili su oko 100 amandmana na predlog zakona o budžetu, koji ukupno iznose oko 106 miliona eura. Ovaj iznos će biti finansiran iz kapitalnog budžeta i rezerve. Odbor za ekonomiju je o 119 amandmana na budžet raspravljao 11 sati.

Kako je ministar Damjanović saopštio na početku sjednice, predloženi amandmani teški su 170 miliona eura, ali kako bi svi koji su prihvaćeni bili realizovani, kapitalni budžet će biti linearno umanjen za 20 odsto. Kapitalni budžet je bio predložen na iznos od preko 200 miliona.

Ovih 170 miliona novih obaveza za budžet je na nivou od tri odsto BDP-a na kraju ove godine, što će okvirno biti šest milijardi, i sa ovih 5,9 odsto taj bi deficit prešao 8,9 odsto. To je besmisleno i da ne bismo ovo pretvarali u prioritizaciju projekata koji su važni, a svi su jednako važni, jedini mogući predlog koji imamo za sve amandmane koji idu prema kapitalnom budžetu jeste uvođenje novih projekata, kojih je više od 40 miliona eura, da se postojeći kapitalni budžet od 202 miliona smanji linearno za 20 odsto, odnosno oko 202 miliona, i to smanjenje neće ugroziti nijedan kapitalni projekat, jer se svi oni neće realizovati do 100 odsto – kazao je Damjanović na sjednici.

V.d. direktora Direktorata za državni budžet Bojan Paunović predočio je da jedino ne mogu biti umanjivani projekti iz oblasti bezbjednosti, jer su dio NATO obaveza, kao ni projekti vezani za Prijestonicu Cetinje, jer su propisani zakonom.

Poslanici vlasti i opozicije tražili su finansiranje iz budžeta izgradnji i rekonstrukcija osnovnih i srednjih škola, kao i izgradnje fiskulturnih sala za te ustanove širom Crne Gore, navodeći da većina seoskih škola nema sale za rekreaciju. Ove predloge iznosili su poslanici Dejan Đurović, Suada Zoronjić, Jovan Vučurović, Suljo Mustafić, Adnan Striković… Striković je amandmanom predložio ugradnju stacionarnih radarskih sistema kako bi se unaprijedila bezbjednost na putevima za 2,2 miliona, ali je taj amandman odbijen s obzirom da je predviđen budžetom na iznos od 2,5 miliona eura. On je predložio i više desetina miliona dodatnih davanja za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali je i to odbijeno. Prošao je amandman Moma Koprivice da se za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u Skupštini, Vladi i Predsjedništvu ne izdvajaju sredstva iz budžeta.

Na listi amandmana na budžet bilo je i rekonstrukcija i izgradnji lokalnih i regionalnih puteva, vodovoda…. Rekonstrukcije puteva u više opština predlagali su DF, BS, Demokrate. DF je za puteve u Plavu tražio iznos od preko 700.000 eura, dok je rekonstrukcija magistralnih puteva i javne rasvjete u Budvi teška preko sedam miliona. Bošnjačka stranka tražila je rekonstrukciju puta preko Mrkojevića koji vodi ka Skadru, za šta je traženo oko četiri miliona eura. Prihvaćen je i amandman Albina Ćemana (Demokrate) za prvu fazu puta Petnjica–Bioča vrijednu tri miliona eura. Sličan predlog imao je i poslanik Amer Smailović, koji je tražio 10 miliona za kompletnu trasu, ali amandman nije prošao odbor. Takođe, sredstva su tražena za rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata. Demokrate su tražile sredstva za hram Svetog Vasilija u Nikšiću i rekonstrukciju puta između Gornjeg i Donjeg manastira Ostrog, što je prihvaćeno. Predlog poslanika DF-a Dragana Bojovića bio je 200.000 eura za početak gradnje saborne crkve u Danilovgradu, što je takođe prihvaćeno, kao i amandman Miloša Konatara za rekonstrukciju jedine džamije u Nikšiću. Odbor je prihvatio i brojne amandmane vezane za rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, izgradnju pijace, kao i novih bolnica u Meljinama i Pljevljima. Za projekte u Nikšiću, na amandmane DF-a, predviđeno je 7,92 miliona eura. Prihvaćen je i predlog Dragana Krapovića (Demokrate) za rekonstrukciju tunela Mogren i izgradnju pješačkog tunela. Nije prihvaćen amandman poslanice SNP-a Milosave Paunović da se opredijeli 45 miliona za nezaposlena lica, ali je ministar Damjanović istakao da će u toku godine biti predviđena jednokratna pomoć. O svim amandmanima i predlogu budžeta poslanici će raspravljati danas na plenumu.

Dan

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …