Vesna Bratić

Tužiće Bratić da plati štetu, najavljuju više tužbi


Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore nakon Nove godine podnijeće tužbu protiv bivše ministarke Vesne Bratić tražeći da plati odštetu zbog donešenih presuda u korist smijenjenih direktora škola.

Upitani hoće li podnijeti tužbu protiv još nekog u resornom ministarstvu, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović kaže za Pobjedu da je Bratić kao odgovorno lice i starješina potpisala takve odluke koje su prouzrokovale štetu. Tražiće od nje iznos koji je isplaćen za pravosnažne presude u posljednjih pola godine. Tu neće biti kraj tako koncipiranim tužbama. Podnosiće ih i u narednom periodu, kako budu dospijevali iznosi. Ćirović nije mogla da precizira koju sumu sada Bratić treba da plati, jer čekaju da im trezor pošalje podatak.

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da će šteta po budžet po osnovu svih okončanih postupaka koje protiv države vode smijenjeni direktori obrazovnih ustanova dostići oko 300.000 eura. Tražili su zato da se u postojećim postupcima smanje troškovi na način da se priznaju tužbeni zahtjevi u kojima teče parnica, što je Vlada na kraju i usvojila.

Predočen je podatak da je 150 direktora podnijelo tužbu zato što smatraju da ih je prethodna ministarka Vesna Bratić prošle godine smijenila nezakonito. Trenutno se vodi 140 sudskih postupaka. Donešeno je više od 60 prvostepenih presuda u korist razriješenih direktora i deset je pravosnažnih, izvršnih presuda. Procjenjuje se da ukupno ti troškovi postupaka iznose oko 50.000, te da bi dodatno imali eventualni trošak izvršenja pravosnažnih presuda na oko 25.000.

Ministarstvo je tražilo da se zaduži zaštitnik imovinsko- pravnih inetresa Crne Gore da u postupcima koji se vode pred sudovima prvog stepana postupi sa već uspostavljenom sudskom praksom, racionalizuje te sporove i da se smanje troškovi.

Dvije krivične protiv Bratić
Za vikend je objelodanjeno da je Centar za građansko obrazovanje podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta na čelu sa Vesnom Bratić, zbog organizovane zloupotrebe službenog položaja.

– Šteta je nastala na osnovu postupanja tadašnjeg rukovodstva MPNKS koje je sprovelo nezapamćen proces masovnog razrješenja direktora javnih ustanova obrazovanja i vaspitanja, a što je rezultiralo sa preko 150 tužbi tih direktora kao oštećenih lica – saopštili su oni.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …