Nova bitka za kontrolu službi

Pitanje kontrole nad sektorom bezbjednosti moglo bi da bude kamen spoticanja u predstojećim pregovorima tridesetoavgustovske skupštinske većine o konstituisanju nove, 44. po redu, vlade.

Dok u Građanskom pokretu (GP) URA očekuju da zadrže te pozicije, smatrajući da je raspodjela mjesta već utvrđena u septembarskim razgovorima većine o novoj vlasti, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević uporno insistira na funkciji u tom sistemu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u GP URA misle da nema potrebe za novim pregovorima na ovu temu, već da je to unutrašnje pitanje DF-a, čiji je PzP konstituent.

S druge strane, u DF-u, prema saznanjima lista, smatraju da bi kompromisno rješenje moglo biti u dodjeljivanju Medojeviću funkcije bez portfelja u potencijalnoj budućoj vladi.

Čelnik PzP-a u posljednja dva mjeseca je u više navrata optuživao premijera i lidera GP URA Dritana Abazovića da stoji iza šverca cigareta, tvrdeći da je to razlog zašto je predsjednik Vlade insistirao “na monopolu u sektoru bezbjednosti”.

Medojević je pretendovao na funkciju u bezbjednosnom sektoru i nakon izbora održanih 30. avgusta 2020. godine, tvrdeći da ima podršku dijela međunarodne zajednice “za čišćenje Crne Gore od organizovanog kriminala”.

Međutim, DF nije ušao u vladu koja je konstituisana poslije izbora, a mjesto koordinatora službi bezbjednosti pripalo je Abazoviću. Iz GP URA tada su tvrdili da je logično da njihova partija, koja je bila za ulazak države u NATO i koja se zalaže za njeno članstvo u EU, kadrira u službama bezbjednosti.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …