Nova bitka za kontrolu službi

Pitanje kontrole nad sektorom bezbjednosti moglo bi da bude kamen spoticanja u predstojećim pregovorima tridesetoavgustovske skupštinske većine o konstituisanju nove, 44. po redu, vlade.

Dok u Građanskom pokretu (GP) URA očekuju da zadrže te pozicije, smatrajući da je raspodjela mjesta već utvrđena u septembarskim razgovorima većine o novoj vlasti, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević uporno insistira na funkciji u tom sistemu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u GP URA misle da nema potrebe za novim pregovorima na ovu temu, već da je to unutrašnje pitanje DF-a, čiji je PzP konstituent.

S druge strane, u DF-u, prema saznanjima lista, smatraju da bi kompromisno rješenje moglo biti u dodjeljivanju Medojeviću funkcije bez portfelja u potencijalnoj budućoj vladi.

Čelnik PzP-a u posljednja dva mjeseca je u više navrata optuživao premijera i lidera GP URA Dritana Abazovića da stoji iza šverca cigareta, tvrdeći da je to razlog zašto je predsjednik Vlade insistirao “na monopolu u sektoru bezbjednosti”.

Medojević je pretendovao na funkciju u bezbjednosnom sektoru i nakon izbora održanih 30. avgusta 2020. godine, tvrdeći da ima podršku dijela međunarodne zajednice “za čišćenje Crne Gore od organizovanog kriminala”.

Međutim, DF nije ušao u vladu koja je konstituisana poslije izbora, a mjesto koordinatora službi bezbjednosti pripalo je Abazoviću. Iz GP URA tada su tvrdili da je logično da njihova partija, koja je bila za ulazak države u NATO i koja se zalaže za njeno članstvo u EU, kadrira u službama bezbjednosti.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Studija pokazala da se moderni ljekovi protiv dijabetesa prodaju za 400 puta veću cijenu od potrebne

Prema novoj studiji, farmaceutske kompanije postavljaju cijene lijekova za dijabetes gotovo 400 puta više od …