Lavrov iznio uslove za okončanje rata u Ukrajini: Ili prijateljski ili će se pozabaviti vojska

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da ruski prijedlozi o “demilitarizaciji i denacifikaciji teritorija” pod kontrolom Kijeva i eliminaciji sigurnosnih prijetnji trebaju biti prihvaćeni na prijateljski način ili će se ruska vojska pozabaviti ovim pitanjem.

“Neprijatelj je dobro svjestan naših prijedloga o demilitarizaciji i denacizaciji teritorija pod kontrolom (kijevskog) režima, eliminaciji prijetnji po sigurnost Rusije koje dolaze odatle i uključuje naše nove teritorije (DNR, LNR, Herson i Zaporožje regije)”, rekao je Lavrov.

On je dodao kako je “ostalo još malo da se uradi”.

“Da se na prijateljski način prihvate ovi prijedlozi. U suprotnom, ruska vojska će se baviti ovim pitanjem”, naveo je Lavrov.

Po pitanju nastavka sukoba, Lavrov je “lopticu” prebacio na Kijev i Washington koji je optužio da stoji iza svega.

“Oni mogu u svakom trenutku da stave tačku na ovaj besmisleni otpor”, izjavio je šef ruske diplomatije.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara 2022. godine objavio da Moskva priznaje suverenitet Donjecka i Luganska. Rusija je sa svojim liderima potpisala sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći. Moskva je priznala tzv. republike Donbasa u skladu sa ustavima DNR i LNR unutar granica Donjecke i Luganske oblasti početkom 2014. godine.

Klix

Provjerite slična mjesta

Dobila mail o povratu novca pa ostala bez nekoliko hiljada eura

Policiji u Vojniću (Hrvatska) je 29-godišnjakinja prijavila da je putem e-mailom dobila poziv jedne ustanove …