Osmanović: Država da poveća kazne za širenje govora mržnje

Pored usvajanja zakona potrebno je da i mediji i ličnosti iz javnog života budu svjesni svoje odgovornosti i uticaja koje imaju na javnost povodom govora mržnje, ističe uticajni Ruzmir Osmanović,  predsjednik NVO “Multimedijalni Studio”.

Može li škola uticati na suzbijanju govora mržnje na internetu?

Većim stepenom edukacije učenika može se učiniti napor na suzbijanju govora mržnje kod mlađe populacije. Potrebno je i uključivanje svih institucija, posebno je veća odgovornost na medijima a naročito I na donosiocima pravih propisa.

Koliko su djeca žrtve govora mržnje na internetu?

Kao mala država vjerovatno je taj procenat kod nas manji, ali treba posmatrati globalno sve više djece su žrtve govora mržnje na društvenim mrežama posebno na TikToku i ostalim mrežama.

Ko to najčešće radi da li su u pitanju botovi ili lažni profili?

Mislim da su obično lažni profili, ljudi, omladina skloniji provokacijama, kao i osobe niže svijesti i razuma podloženi manipulacijama. Takođe, pored njih tu su I osobe pod uticajem korišćenja alkohola i psiho aktivnih supstanci.

Kako se može boriti protiv govora mržnje na internetu?

Boljom edukacijom stanovništva, ,posebno mladim, većim kaznama, održavanjem tribina, boljim vaspitanjem roditelja, podizanjem ugleda u porodici, zabranom komentara koji šire govor mržnje na portalima i naporom čitave zajednice.

Da li je tačan utisak da se govor mržnje najčešće odnosi na LGBTQ populaciju i margonalizovane grupe, Što država radi da utihne govor mržnje?

Govor mržnje je i prema drugima izražen u visokom procentu što zabrinjava.

Država treba da odlučnije suprostavi ovom problem, da edukuje preko seminara prosvjetne radnike kako bi oni preventivno uticali na učenike i mlade, da zabrani sajtove i portale koji šire govor mržnje, da povećaju kazne za govor mržnje.

J. Šćekić

Tekst je podržan od strane Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija.

Provjerite slična mjesta

Nakon zemljotresa, cunami pogodio obalu Turske i Sirije (VIDEO)

Nakon razornog zemljotresa koji je zahvatio dijelove Turske i Sirije, tursku obalu pogodio je i …