Milošević se obogatio od šverca?

Sudija za istragu Višeg suda Goran Šćepanović ocijenio je da bi osumnjičeni šef kriminalne organizacije koja je krijumčarila cigarete, Rade Milošević, mogao pobjeći jer ima pasoš.

To, između ostalog, piše u rješenju o određivanju pritvora doskorašnjem direktoru Uprave prihoda i carina (UPC), kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči da je u maju stvorio kriminalnu grupu koja je švercovala zaplijenjene duvanske proizvode, umjesto da ih spali.

Sudija Šćepanović napisao je i da je u dosadašnjem toku postupka, na osnovu interpretiranih dokaza, potvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Milošević izvršio krivično djelo za koje ga SDT tereti naredbom o sprovođenju istrage:

”Čime je utvrđeno postojanje materijalno-pravnog osnova za određivanje pritvora”.

Obrazlažući zbog čega prihvata prijedlog specijalnog tužioca Jovana Vukotića, sudija je napisao da se Miloševiću na teret stavlja izvršenje krivičnog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od tri do 15 godina, a “za koje u slučaju osude može očekivati visoku zatvorsku kaznu”.

”Okrivljeni je oženjen, otac je dvoje maloljetne djece, nezaposlen je, i trenutno prima naknadu koja se nakon prestanka funkcije isplaćuje u trajanju od jedne godine. Okrivljeni jeste porodičan čovjek, međutim, činjenica da je trenutno nezaposlen i da na taj način nije vezan za područje Crne Gore, uz pravo na ostvarivanje novčane naknade i postojanja osnovane sumnje da je kao organizator kriminalne organizacije za sebe i organizaciju pribavio značajna novčana sredstva… ukazuju da bi u slučaju da mu se omogući da se u daljem toku postupka brani sa slobode, mogao pobjeći i na taj način otežati vođenje krivičnog postupka, s obzirom da bi imao dovoljno novčanih sredstava za izdržavanje u inostranstvu, pri čemu je sud imao u vidu i činjenicu da je okrivljeni vlasnik putne isprave izdate od nadležnog organa, koja bi mu omogućila da otputuje u inostranstvo”, piše u rješenju sudije za istragu.

On je neosnovanim cijenio stav odbrane – da je Milošević imao mogućnost da pobjegne da je htio.

”Imajući u vidu da je okrivljeni postao svjestan da je protiv njega pokrenut krivični postupak tek nakon što ie saslušan u svojstvu osumnjičenog, i nakon što je donijeto rješenje o zadržavanju”.

”Uticao na svjedoke”
Sudija ističe i da je drugi pritvorski osnov – uticaj na svjedoke, u odnosu na Miloševića djelimično osnovan.

”Po ocjeni suda,okrivljeni Rade Milošević je zainteresovan da predloženi svjedoci daju iskaze koji bi njemu odgovarali, posebno kod činjenice da je svjedoke Šćekić Darka i Krstić Marka upoznao u toku obavljanja službene dužnosti, da je svjedok Petričević Nemanja bio zaposlen u njegovom kabinetu i da je njegov interes da svjedoci u svojim iskazima potvrde njegovu odbranu”, piše u rješenju.

Šćepanović obrazlaže i da nije realno očekivati da Milošević utiče na preostala dva svjedoka – jer sa jednim nije u prijateljskim odnosima, a drugog ne poznaje.

”Sud je cijenio i stav odbrane da je od pokretanja krivičnog postupka prošlo više mjeseci i da je okrivljeni imao vremena da utiče na svjedoke, ali je taj stav odbrane cijenio kao neosnovan, jer okrivljeni prije lišenja slobode nije znao da će imati svojstvo okrivljenog i koja lica će od strane tužilaštva biti predložena kao svjedoci. Iz navedenih razloga pritvor po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 2 ZKP-a, okrivljenom Miloševic Radu je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke Šćekić Darka, Krstić Marka i Petričević Nemanju, a nije određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke Perović Dragana i Globarević Darka”.

Milošević je uhapšen 21. oktobra uveče, a SDT ga tereti da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Država ustupa zemljište: Izmještaju dalekovod za potrebe hotela u Čanju

Ministarstvo finansija ocijenilo je opravdanim zahtjev za izmještanje dalekovoda u KO Mišići na teritoriji opštine …