Kovačević nudi 250.000 eura za ukidanje pritvora

Bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, koji se nakon puštanja iz pritvora pobjegao iz zemlje i za kojim je bila raspisana potjernica od strane Višeg suda, ponudio je jemstvo u iznosu od oko 250.000 eura kako bi mu se ukinuo pritvor. Kovačeviću je krajem oktobra ove godine po drugi put određen pritvor, nakon što se pojavio na zakazanom suđenju.

O jemstvu koje je ponudio narednih dana odlučiće vanpretresno vijeće ovog suda.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i još osam osoba, koji se terete da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura.

Kovačević je uhapšen 23. decembra prošle godine zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica, ali je 24. februara pušten na slobodu, nakon čega je pobjegao iz zemlje. U julu je naređeno raspisivanje potjernice za njim zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja.

Premijer Dritan Abazović je u aprilu ove godine saopštio da se Kovačević nalazi u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nakon toga su saopštili da u sistemu Interpola nijesu pronašli potjernicu za bivšim direktorom crnogorske Uprave za nekretnine i da Crna Gora nije obavijestila Srbiju da ga potražuje.

– Ako Crna Gora želi da provjeri da li je Dragan Kovačević na teritoriji Srbije, potrebno je samo da nam pošalje zamolnicu i mi ćemo imati osnov da izvršimo odgovarajuće provjere – poručili su iz MUP-a Srbije u saopštenju od 30. aprila.

Pored Dragana Kovačevića, crnogorske vlasti su raspisale potjernicu i za osumnjičenim Aleksandrom Boljevićem, na osnovu koje je 31. maja uhapšen u Danskoj.

Stav odbrane Dragana Kovačevića na ročištu za kontrolu optužnice bio je da Specijalno tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi kroz pripadništvo kriminalnoj organizaciji prisvajali vrijedne parcele “na pjeni od mora”. Advokat Mitar Mugoša ukazao je sudu da se u konkretnom slučaju radi o upravnom postupku.

Dan

Provjerite slična mjesta

Država ustupa zemljište: Izmještaju dalekovod za potrebe hotela u Čanju

Ministarstvo finansija ocijenilo je opravdanim zahtjev za izmještanje dalekovoda u KO Mišići na teritoriji opštine …