Ivanović došao u SDT, dao izjavu u predmetu “Abu Dabi fond”

Poslanik Demokratske partije socijalista Petar Ivanović došao je u Specijalno državno tužilaštvo gdje je u svojstvu građanina dao izjavu u predmetu poznatom kao “Abu Dabi fond”. Na pitanje RTCG o ovom događaju, Ivanović je rekao: Nemam komentar. Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović najavio je ranije da će odluka u predmetu “Abu Dabi fond” biti donijeta do kraja ovog mjeseca.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović i raniji direktor IRF fonda sumnjiče se da su 2015. godine sa Arapima dogovorili posao i zaključili projekat za podsticaj sjevera države.

U prve dvije godine, kada je isplaćeno 11,5 miliona dolara kredita, Ministarstvo poljoprivrede je bilo zaduženo za realizaciju projekta, a potom i raspodjelu kreditne linije crnogorskim firmama.

Raniji ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović po dolasku u taj Vladin resor dokumentovao da je novac u državu ušao mimo računa državnog trezora u kome nema garancije za ovaj kredit koji je država dala u okviru zakona o budžetu za 2015. godinu. Javnost je tada saznala da novac prošao preko posebnog računa koji je nazvan “specijalnim” i koji je otvorio u Prvoj banci tadašnji ministar poljoiprivrede i poslanik DPS-a Petar Ivanović.

Originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu koji su na engleskom jeziku u ime države Crne Gore je potpisao bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija i aktuleni guverner Centralne banke Radoje Žugić, što je Žugić negirao.
Ivanović se navodi u tim ugovorima kao svjedok,a u međuvremenu mu je parlament po zahtjevu SDT-a ukinuo poslanički imunitet.

Poslanici u Skupštini Crne Gore izglasali su skidanje imuniteta Petru Ivanoviću u novembru prošle godine.

Ivanović je i u februaru prošle godine saslušan u SDT-u u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz “Abu Dabi fonda”.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …