Epska ledena oluja u Americi: Poginulo 30 ljudi, zaglavljeni automobili (VIDEO)

Snježna oluja paralizirala je Buffalo (savezna država New York) na Božić, zarobivši vozače i spasilačke službe u njihovim vozilima, ostavivši hiljade domova bez struje i povećavši broj poginulih u olujama koje su danima pogodile veći dio Sjedinjenih Američkih Država.

Najmanje 30 ljudi je poginulo u incidentima vezanim za vremenske neprilike u SAD-u, otkako je velika hladnoća zahvatila ovu državu, zajedno sa snijegom, ledom i olujnim vjetrovima.

Veći dio smrtnih slučajeva u Buffalu i njegovoj okolini na rubu jezera Erie u zapadnom NY povezan je s “jezerskim efektom” što je rezultat hladnog zraka koji se kreće iznad toplijih jezerskih voda.

Posljednje tri preminule osobe su pronađene u automobilima u sniježnim nasipima. Službe su saopćile kako će broj žrtava sigurno rasti.

“Ovo je Božić kojem se niko od nas nije nadao niti očekivao”, napisao je jedan od zvaničnika.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul nazvala je to “epskom, jednom u životu” vremenskom katastrofom koja je rangirana kao najžešća zimska oluja koja je pogodila šire područje Buffalo od velike snježne oluje 1977. u kojoj je poginulo skoro 30 ljudi.

“Sada smo premašili razmjere te oluje, u njenom intenzitetu, dugovječnosti, žestini njenih vjetrova”, rekla je Hochul dodajući da će oluja vjerovatno ostati upisana u istoriju kao “mećava 22.”

Najnovija oluja nastala je skoro šest nedelja nakon što je rekordna, ali kratkotrajna oluja sa efektom jezera pogodila zapadni New York.

Uprkos zabrani cestovnog saobraćaja koja je uvedena od petka, stotine vozača okruga Erie zaglavili su se u svojim vozilima tokom vikenda, a snage Nacionalne garde pozvane su da pomognu u spašavanju.

Mnogi snježni plugovi i druga oprema poslana u subotu i nedjelju zaglavila su se u snijegu, pa su angažovane spasilačke ekipe.

Policijska uprava u Buffalu objavila je online molbu građanima za pomoć u potragama i oporavku, tražeći od onih koji “imaju motorne sanke i voljni su pomoći” da pozovu dežurnu liniju za upute.

Klix

Provjerite slična mjesta

Država ustupa zemljište: Izmještaju dalekovod za potrebe hotela u Čanju

Ministarstvo finansija ocijenilo je opravdanim zahtjev za izmještanje dalekovoda u KO Mišići na teritoriji opštine …