Bilčik odgovorio Abazoviću

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, evropski poslanik Vladimir Bilčik, kazao je da su odluke koje su u prethodnom periodu donijele crnogorske vlasti produbile političku krizu u zemlji. Ponavlja i raniji stav EU – zabrinuti su šta bi DF, ukoliko bi predvodio vladu, mogao da uradi zemlji kad je u pitanju njen put ka EU.

U razgovoru za Pobjedu Bilčik objašnjava zašto je odlučio da sjednicu POSP odloži, ali i odgovara na optužbe premijera Dritana Abazovića da je ,,izabrao stranu“, te da njegovi komentari prevazilaze dobru diplomatsku praksu.

Ja sam evropski političar i radim u najboljem interesu crnogorskog puta ka EU. Kao neko ko predsjedava Odborom za Crnu Goru (POSP) imao sam punu podršku kolega u EP za ovu odluku. Nijesam imao izbora, osim da donesem ovu odluku. Poslao sam jasan signal sagovornicima u Crnoj Gori prije tog sastanka, da bi naša komumikacija tokom sastanka u Strazburu bila teška, osim ako bi većina odlučila da donese korake koji bi išli u pravcu rješavanja krize. Ipak, u Skupštini smo vidjeli odluke potpuno suprotne od toga. I to je razlog zašto nijesam imao izbora, osim da odložim sjednicu. Jer mi u EP nijesmo vidjeli smislen razlog da imamo ovaj sastanak u tom trenutku.

Takođe, rekao sam da sam spreman da se sastanemo kasnije. Ovo nije kraj POSP. Kada budemo vidjeli neke signale koji idu u pravcu rješavanja krize, možemo imati smislen sastanak. Sa političkom akterima, koji su spremni da povedu zemlju naprijed. Nastaviću da štitim ovaj interes EP i svi oni koji slušaju pažljivo šta radimo u EP ne treba da budu iznenađeni tom odlukom. To nije bila laka odluka, ali ponavljam nijesam imao izbora.

Žao mi je što to kažem, ali možemo iz ovoga naučiti dobre lekcije. Mi smo spremni da razgovaramo preko telefona, angažujemo se, ali prije svega želimo proges ka stvaranju uslova za izbora, funkcionalan Ustavni sud, kao i veliki politički kompromis koji bi mogao da osigura da zemlja ima funkcionalnu, stabilnu većinu, sastavljenu od relevantnih političkih snaga koje žele da idu naprijed ka Evropi, ne da se od nje udaljavaju, kazao je Bilčik.

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …