Osam funkcionera živi bolje nego što zarađuje

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je od 2020. do kraja septembra ove godine otkrila osam javnih funkcionera čiji se stil života ne poklapa sa njihovim prihodima. Kako pokazuju podaci ASK, četiri funkcionera su u tom periodu prijavljena Specijalnom državnom tužilaštvu zbog toga što žive bolje nego što zarađuju, ali Agencija ni na koji način ne želi da otkriva imena tih funkcionera, kao ni da li su oni i dalje na pozicijama vlasti.

U izvještaju o radu ASK za 2020. godinu navodi se da je u cilju efikasnijeg otkrivanja nezakonitog bogaćenja, Agencija krajem 2020. godine započela praksu praćenja stila života javnih funkcionera, koristeći za to javno dostupne podatke, kao i saznanja iz medija, i komparirajući ih sa bazama podataka kojima ASK ima pristup. U tom smislu, te godine pokrenuta su tri postupka provjere po tom osnovu. U izvještaju o radu za 2021. godinu može se naći podatak da je ASK pokrenula postupak za ispitivanje stila života za tri javna funkcionera, a da je u slučaju vezanom za jednog funkcionera predmet dostavljen Specijalnom državnom tužilaštvu. Tokom ove godine ASK je SDT-u predala jednu prijavu.

Predsjednica Banke hrane Crne Gore Marina Medojević ocjenjuje da je učinak ASK daleko od zadovoljavajućeg i da svi osim te institucije vide da mnogi funkcioneri žive mnogo bolje nego što zarađuju i da njihov stil života nikako ne prati njihove zvanične prihode. Ona ističe da kod kontrola uvijek treba krenuti od vrha, a ne od nižerangiranih službenika, što je inače praksa kod nas.

– Inicijativa ASK je u cjelosti neefikasna i predstavlja samo bacanje prašine u oči narodu željnom pravde i istine. Zna se ko je prethodnih 30 godina bio neprikosnoveni vođa i lider korumpiranog i kriminalizovanog režima i ko je zloupotrebljavao vlast radi ličnog bogaćenja. ASK je formirana pod pritiskom spolja i bivši režim je učinio sve da ta institucija bude osakaćena i ne radi svoj posao. Inicijative i nalazi koje ima ASK su smiješni i predstavljaju nevješte pokušaje bivšeg režima da instaliraju institucije koje će formalno zadovoljavati zahtjeve EU, a u suštini štititi korumpirane državne funkcionere bivšeg režima od suočavanja sa pravnom državom. Riba smrdi od glave, kaže narod iz iskustva, tako da prava akcija protiv korupcije i kriminala mora krenuti od vrha bivšeg režima. Ali, preduslov za to je lustracija i čišćenje državnih institucija od vojnika mafije i plaćenika režima – ističe Medojević.

U Alternativi smatraju da prijave Agencije za sprečavanje korupcije moraju da budu javne.

– Evidencija imovine je zvanični podatak, nije tajna. Takođe, Crna Gora je mala zemlja, u kojoj se ne može preko noći doći do velike imovine. Podsjećamo da svaka imovina mora da ima porijeklo. To je logično, čak i ako imovina potiče od poklona. Odakle nekome novac da ga rasipa okolo? Budimo samo realni, kod nas u narodu vlada veliki otpor prema ispitivanju porijekla imovine. Čak i kod nasiromašnijih slojeva stanovništva. Kao da se svi nadaju nekoj “šansi” preko noći, da ih izvuče iz siromaštva i ropstva. U toj nadi im prođe život, prođu snovi i postanu robovi neke prilike od 350 do 450 eura, koliko im političari ponude da rade “na određeno”. Sva naša bijeda nije moć bogatih kriminalaca, već zabluda siromašnih – kažu iz Alternative.

Oni ističu da “poštuju” DPS jer je narodu usadio “banditsku ideologiju i način razmišljanja”.

–Dok se sirotinja nada, oni uzimaju procente od: privatizacija, droge, cigareta, namještenih tendera, trgovine, energetike… Šta ostaje sirotinji? Da po ulicama brani Jevtove stanove i Milove jahte i račune. Bijedno – zaključuju u Alternativi.

Dan

Provjerite slična mjesta

Afera Telekom: Poznat datum suđenja Obradoviću i Ivanoviću. Ima novih detalja

Suđenje pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici dvojici bivših čelnika Telekoma Olegu Obradoviću i …