Država iz regiona porez na ekstraprofit podignula na 95 posto

Mađarska vlada podigla je stopu poreza na ekstraprofit domaće plinske i naftne kompanije MOL sa 40 na 95 posto, a prihod planira preusmjeriti na podršku građanima za troškove energije, pokazuju službeni izvori. Odluka je objavljena u srijedu kasno naveče u službenom glasilu.

MOL zarađuje na razlici u cijeni između ruske nafte i one na tržištu u Londonu i vlada će podizanjem porezne stope na 95 posto ubuduće preuzeti praktički cijeli ekstraprofit. Porezna stopa podignuta je tako po drugi puta. U ljeto vlada ju je podigla s 25 na 40 posto. Vlada je u utorak na MOL-ov prijedlog ukinula limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina.

MOL je upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom zbog naglog rasta potražnje, dodavši da je jedino rješenje veći uvoz. Limit je ukinut oko tri sedmice prije planiranog roka. Premijer Viktor Orban ustvrdio je u srijedu na Facebook profilu da su sankcije na rusku naftu uticale na cijene benzina u cijeloj Evropi. “Proteklih su dana na snagu stupile bruxelleske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije – op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali”, napisao je Orban na Facebooku.

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …