Šteta zbog smijenjenih direktora dostići će 300.000 eura

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da će šteta po budžet po osnovu svih okončanih postupaka koje protiv države vode smijenjeni direktori obrazovnih ustanova dostići oko 300.000 eura. Tražili su zato da se u postojećim postupcima smanje troškovi na način da se priznaju tužbeni zahtjevi u kojima teče parnica, što je Vlada na kraju i usvojila.

Predočen je podatak da je 150 direktora podnijelo tužbu zato što smatraju da ih je prethodna ministarka Vesna Bratić prošle godine smijenila nezakonito. Trenutno se vodi 140 sudskih postupaka. Donešeno je više od 60 prvostepenih presuda u korist razriješenih direktora i deset je pravosnažnih, izvršnih presuda. Procjenjuje se da ukupno ti troškovi postupaka iznose oko 50.000, te da bi dodatno imali eventualni trošak izvršenja pravosnažnih presuda na oko 25.000.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić-Jelušić rekla je da nastali troškovi treba da se dobrovoljno isplaćuju na osnovu pravosnažnih presuda. Tražila je da se zaduži zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore da, u postupcima koji se vode pred sudovima prvog stepana, postupi sa već uspostavljenom sudskom praksom, racionalizuje te sporove i da se smanje troškovi.

Premijer Dritan Abazović kazao je da treba da se sanira šteta, te da se vidi kako iz te situacije mogu izvući pouke. Rekao je da je bilo drugih načina da se smijene direktori, koji su trebali možda da se razriješe. Poručio je da treba što bezbolnije da prođu, te da ovo nije ni prva ni zadnja situacija koju ova vlada mora da plati u ime nekih drugih.

Ministarstvo prosvjete nauke, kulture i sporta je 2021. godine razriješilo 187 direktora obrazovno-vaspitnih ustanova na teritoriji Crne Gore.

Stručnjaci su tada navodili da je očigledna bila namjera ministarke da ih razriješi samo iz razloga što ih je imenovala prethodna vlast. Nije se pojedinačno procjenjivao njihov rad, već su svi dobili istovjetna rješenja. U njima je navedeno da ostaju bez te pozicije zato što nijesu formirali školske odbore. Na sudu su dokazali da ih je u tom poslu opstruiralo upravo Ministarstvo. Taj resor je trebalo da delegira svoje predstavnike, što nije učinio.

Krivična prijava protiv Bratić
Advokat Mihailo Volkov, koji je pravni zastupnik 107 direktora, podnio je nedavno Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog sumnje da je počinila krivično djelo zlupotreba službenog položaja.

On je tada Pobjedi kazao da mu je kao pravniku bilo jasno da ta rješenja ne mogu ostati na snazi i da u takvom djelovanju ministarke ima elemenata krivične odgovornosti.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …