Sprema se prinudna uprava za Podgoricu

Vlada i skupštinska većina pokušaće da kroz sprovođenje upravnog nadzora u Glavnom gradu i amandmane na predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi riješe krizu u Podgorici, koja je nastala zbog nemogućnosti proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora.

Iz Vlade su juče najavili da će upravni nadzor biti urađen danas ili narednih dana, a na osnovu njega će biti odlučeno o eventualnom uvođenju prinudne uprave u Glavnom gradu.

U međuvremenu, potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak i poslanici Demokrata Danilo Šaranović i Građanskog pokreta URA Miloš Konatar su predali juče u skupštinsku proceduru amandmane na izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona. Šaranović je na konferenciji za novinare rekao da taj rok od 60 dana u Podgorici ističe danas.

Amandmane na izmjene Zakona, koji je na dnevnom redu aktulenog skupštinskog zasjedanja juče su kritikovali iz dijela NVO sektora i DPS-a.

Predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović rekao je da je u pitanju demonstracija istog nasilja kao kod usvajanja Zakona o tužilaštvu i izmjena Zakona o predsjedniku.

”To je namjera da pokažu da ih ne zanima Ustav i da žele da preuzimaju vlast na lokalnom nivou. Mislim da je riječ o udaru na državu i njen pravni sistem. Demonstrira se nekultura odnosa prema državi”, kazao je Đukanović novinarima na Pravnom fakultetu.

Rezultati izbora u Glavnom gradu, održani 23. oktobra, još nijesu proglašeni. Pobjednici su bezuspješno pokušavali da nađu način da proglase rezultate izbora i preuzmu vlast, dok je sa druge strane, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević iz DPS-a poručivao da nema tranzicije vlasti dok Ustavni sud ne riješi žalbe na izborne nepravilnosti.

”Mi u trećoj dekadi 21. vijeka u zemlji koja pretenduje da bude punopravni član EU i koja anticipira političke vrijednosti zapadnih demokratija, imamo situaciju da se dva mjeseca nakon održanih izbora sa jasnim i neporecivim rezultatima koje je pozdravila i međunarodna zajednica, održava saziv bivšeg lokalnog parlamenta”, kazala je “Vijestima” nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) izborima u Podgorici Jelena Borovinić Bojović.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …